dinsdag, augustus 25, 2009

Clunkers

Autodealers moeten vanavond alle formulieren ingediend hebben voor het 'Cash voor Clunkers' initiatief van Obama. De afgelopen weken kreeg iedereen die zijn oude bak (clunker) inruilde voor een nieuwe auto een extra 3500 of 4500 dollar aan inruilwaarde van de staat.

De auto moest aan verschillende eisen voldoen, waarbij het benzinegebruik voorop stond. Het idee achter Cash for Clunkers was namelijk dat er schonere en zuinigere auto's op de Amerikaanse wegen komen te rijden. Natuurlijk was het ook een verkapt stimulusplan voor de autoindustrie.

In eerste instantie was er een miljard dollar voor uitgetrokken, maar na een week was het programma al door zijn budget heen, Even leek het aan zijn eigen succes ten onder te gaan, maar als snel keerde het parlement nog eens twee miljard goed. De populariteit bleef groot. Zo groot dat op de laatste dag de servers vastliepen en autodealers een extra dag kregen om alle formulieren in te dienen.

Er zijn 690,000 auto's verkocht. In veel gevallen zijn Amerikanen geswitcht can pick-up trucks en SUV's naar compactere modellen als de Ford Focus and Honda Civic.

3 opmerkingen:

Lindy zei

ah, dat hebben we hier ook, alleen is het met de uitvoering ervan één grote puinzooi. Hoop dat dat daar beter geregeld is :)

Joep zei

Ja, bij ons ook een sloopregeling. Alleen bij jullie in de VS dient de motor kapot gedraaid te worden. Hier worden de oude auto's gerecycled. Wat er na de vastloper gedaan wordt met de auto's in de VS is mij niet bekend.
De regelgeving hier is natuurlijk weer echt op z'n polders, veel haken en nog meer ogen..

Christel zei

Je hebt gelijk Joep. De motor wordt hier inde soep gedraaid, want het doel is om die zuischuiten echt van de weg te halen.