vrijdag, augustus 28, 2009

Huizenprijzen

Een collega heeft een huis gekocht in Sunnyvale, drie kwartier ten zuiden van San Francisco. Gisterochtend heeft hij 89 keer zijn handtekening gezet op allerlei papieren voor de overdracht, de aanbetaling en de hypotheek. Ik ging ervan uit dat hij dan ook de sleutel van het huis zou hebben, maar die krijgt hij pas over drie dagen. Toen hij mijn verbazing zag, legde hij uit dat dat een nieuwe regel is die te maken heeft met de crisis in de huizenmarkt.

De drie dagen geven de banken de gelegenheid om alles te checken; om te zien of je daadwerkelijk de baan en het salaris hebt dat je hebt opgegeven.

Mijn collega maakt gebruik van de lagere huizenprijzen. Hij huurt nu - betaalt minder aan huur dan zijn hypotheek zal zijn en woont nu groter, maar ziet dit als het juiste moment om in de huizenmarkt te stappen. De prijs van het huis dat hij koopt, ligt ruim 40 procent lager dan het twee jaar geleden zou zijn geweest. Niet overal zijn de prijzen zou hard gekelderd, maar in sommige minder populaire buurten is het hard gegaan.

Het huis staat niet in een slechte wijk, maar de buurt is iets minder populair vawege het schooldistrict waar het in staat. Hij vertelde dat minder dan een kilometer verderop de huizen een ton in prijs omhoog gaan, omdat die net in een ander schooldistrict staan.

Het schooldistrict waarin je woont, bepaalt naar welke openbare school je kinderen mogen gaan en daar ziet klaarblijkelijk veel kwaliteitsverschil in. Tijdens een lunch wisten mijn collega's precies te vertellen welke scholen goed zijn en welke een mindere reputatie hebben. De kwaliteit van de sportteams speelde daarbij ook een rol (elke school heeft hier teams in allerlei sporten van basketbal tot American Football); voor hen gaf dat aan hoe competatief een school is.

3 opmerkingen:

denis zei

wij hebben 3 maanden geleden een huis gekocht, in San Jose, Cambrian Park buurt, vlak bij Campbell en Los Gatos.

Wij hadden geluk dat de rente laag was, en dat het huis een tijd op de markt had gestaan, waardoor de prijs verlaagd werd.

Prijs was nog wel hoog: we zitten in een 'goed' school district.

Marleen zei

dat schooldistrict zou voor jou toch geen verschil maken? Ga je kopen???

Christel zei

Ik heb geen plannen, maar hou de markt wel in de gaten.