dinsdag, september 02, 2008

Kraambezoek

Gistermiddag ging ik op kraamvisite bij Neeltje en Marco. Zij zijn vier weken geleden ouders geworden van Puk. Ze hadden al veel familie uit Nederland op bezoek gehad, maar nog nauwelijks vrienden. Amerikanen doen niet aan kraambezoek, maar feliciteren de ouders vlak voor de bevalling al tijdens een baby shower.

Marco en Neeltje hadden ook zo'n feestje, waarbij ze allerlei kado's kregen, onder andere een babybadje. Het badje heeft een voorgevormde bodem zodat een baby er op verschillende leeftijden veilig in kan zitten, alleen is dat volgens de ouders helemaal niet handig omdat Puk dan nauwelijk onder water is. Ze vertelden dat ze nog geen badje met platte bodem hebben kunnen vinden, maar wel met jacuzzi.

Iets anders dat in Amerika niet te vinden is, is een box zoals we die in Nederland kennen. Via het Nederlandse netwerk hebben Marco en Neeltje er toch eentje gevonden. Daarnaast moet je hier beter opletten als je flessen, spenen en andere plastic spullen voor de baby koopt, omdat hier verschillende weekmaker nog steeds toegestaan zijn.

Neeltje is thuis bevallen, wat hier superongebruikelijk is. Een typische Amerikaanse bevalling vindt in het ziekenhuis plaats met ruggeprik. Daarnaast is het aantal ingeleide bevallingen en keizerssnedes hoger dan in Nederland, want meer Amerikaanse vrouwen willen hun bevalling plannen. Daar begin je langzaam maar zeker wat kritische geluiden over te horen en er is een kleine beweging van vrouwen die de thuisbevalling promoten. Ricki Lake (ja, die van de talkshow) heeft er dit jaar een film over gemaakt die voor veel opspraak zorgde omdat haar eigen recente thuisbevalling erin te zien is.

Geen opmerkingen: