Arbeidscontract
In Nederland is het niet ongebruikelijk om een nieuwe medewerker aan te nemen op basis van een jaar- of halfjaarcontract. Dat gebeurt vaak omdat het in Nederland niet gemakkelijk is om iemand te ontslaan. Volgens de Nederlandse wet mag je iemand drie keer een tijdelijk arbeidscontract geven, bij een vierde verlening beshouwt de we de medewerker auomatisch als een vaste werknemer.
Onze PZ-manager hier is ook voorzichtig met het aanbieden van een tijdelijk contract. Als iemand langer dan zes maanden voor een bedrijf werkt, kan het zijn dat de wetgever die relatie niet meer als tijdelijk beschouwt. Ik snapte niet goed waarom dat hier een probleem is, want in pincipe zit een werkgever bijna nooit vast een een medewerker. De meeste bedrijven, ook Edelman, nemen mensen aan op 'at will'-basis . Dat betekent dat wanneer een bedrijf van een werknemer af wil, kan dat zonder opgaaf van reden. Anders om kan ook: zomaar je baan opzeggen en niet de volgende dag niet meer op komen dagen is niet ongebruikelijk. Twee weken opzegtermijn aan weerszijden wordt als beleefd beschouwd. Een werkgever moet overigens wel rekening houden met een eerlijke behandeling - als een ontslagen medewerker vindt dat zij of hij geen gelijke kansen of behandeling als collega's heeft gehad, kan hij of zij een rechtzaak aanspannen... en daar wil je als wergever erg voor opassen!
Maar waarom wil een werkgever dan een uberhaupt een tijdelijk contract aanbieden? Omdat je een tijdelijke medewerker alleen salaris hoeft te betalen. Secundaire arbeidsvoorwaarden als betaalde vakantiedagen of ziektekostenverzekering zijn er niet bij. Overigens, werken we hier ook niet met arbeidscontracten. Een nieuwe mederwerker krijgt een 'offer letter', een aanbiedingsbrief die op een A4tje past, waarin alle afspraken staan zoals startdatu, salaris en funtie. De medewerker moet de brief ondertekenen. Met de functie hangen de secundaire arbeidsvoorwaarden samen die apart meegeleverd worden. Daarnaast is er een uitgebreid handboek met regels waarvoor getekend moet worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten