dinsdag, november 29, 2011

Coach

De American Football wereld schudde een paar weken geleden op haar grondvesten toen de hoofdcoach van Penn State University werd ontslagen na zo'n 60 dienstjaren. Zijn assistent-coach wordt ervan beschuldigd jongens seksueel misbruikt te hebben; iets wat blijkbaar jarenlang duurde met medeweten van zijn baas.


De eerste reactie was stuitend. De coach was blijkbaar zo geliefd, dat studenten van Penn State en masse demonstreerden tegen zijn vertrek. Gelukkig gingen er al snel stemmen op over hoe ongepast en misplaatst dat protest was. Maar het geeft aan hoe belangrijk de rol van sport is in het Amerikaanse hoger onderwijs. 

College football is in veel staten minstens zo populair als professioneel football en Penn State heeft al jarenlang een van de beste teams. Er gaan miljoenen dollars, zo niet miljarden, in om. Om een indruk te geven, zie je rechts een foto van het stadion - er kunnen bijna 110.000 mensen in; twee keer zoveel als in het Ajax stadion. 

Er is een heel circuit van scholen waarvoor sport een enorm belangrijke inkomstenbron is. De sport is heilig. Dat blijkt in dit geval overduidelijk, want er is alles aan gedaan om het instituut te beschermen, ten koste van de slachtoffers. In de media hier is al de vergelijking getrokken met de katholieke kerk. Het schandaal heeft ook tot een publiek debat geleid over de rol van sport in colleges en het voorkomen dit soort situaties.

Het zal hier nog wel een tijd in het nieuws blijven, want er komen nog steeds nieuwe beschuldigingen binnen en de eerste rechtzaken worden nu pas aangespannen.

Geen opmerkingen: