vrijdag, november 25, 2011

Drop-In Center

Deze week zijn Amerikanen zich meer bewust van waarvoor ze dankbaar zijn. Het is namelijk de week van Thanksgiving. Deze feestdag is bij veel Amerikanen favoriet omdat hij het minst commercieel is. Het gaat om familie en vrienden, vandaar dat de dag ervoor een van de drukste reisdagen van het jaar is. 

De vrijdag na Thanksgiving staat hier bekend als 'Black Friday' omdat het de eerste dag is om kerstinkopen te doen. Winkels stunten met enorme aanbiedingen een prijsverlagingen, waarvoor mensen voor de deur liggen want op = op. De naam komt trouwens van het feit dat de middenstand op die dag uit de rode cijfers komt voor het jaar. 

Maar dit jaar gingen veel winkels donderdagavond al open. Op Thanksgiving Day! Daar was heel wat om te doen en er werd tegen geprotesteerd door werknemers en klanten. Dat mocht niet baten. Vandaag blijkt het een geslaagde actie te zijn geweest waar heel wat mensen gebruik van maakten dus de kans is groot dat het een nieuwe traditie wordt. 

Een ander iets dat veel mensen doen op Thanksgiving is vrijwilligerswerk: helpen in een gaarkeuken of bejaarden bezoeken. Ik besloot dat dit jaar ook te doen voor Larkin Street Youth Services, een organisatie voor dakloze jongeren. Teresa sloot zich bij me aan en samen werden we ingedaald in de keuken van het Drop-In Center. 

Daar waren we verantwoordelijk voor het opdienen van der borden op basis van de bestellingen van bijna honderd mensen. Alle traditionele ingredienten waren er: kalkoen, jus, aardappelpuree, zoete aardappels, cranberriesaus, boontjes, broccoli, broodjes en een salade. De ruimte was gezellig gemaakt met versieringen en tafelkleedjes. Uit privacy-overwegingen kon ik daar geen foto's van maken. 

Na ruim drie uur zwoegen ging ik naar het huis van Dayna en Pam voor onze eigen kalkoen. Ik was er tegen half vier, wat betekende dat we een 'late dinner' hadden, want op Thanksgiving wordt het diner door de meeste mensen rond vier uur genuttigd. Ik vermoed dat dat met een andere traditie te maken heeft: die van American football kijken na het eten. Dat speelde voor ons geen rol, dus we deden rustig aan. De kalkoen moest twee uur in de oven en terwijl die gaarde, drinken wij een wijntje met een kaasje erbij. 

Het was een super dag... kortom: ik heb veel om dankbaar voor te zijn.

2 opmerkingen:

Miss and Mrs. zei

Dat zou nu eens een leuke traditie zijn om over te waaien naar hier... Als Halloween dat kan moet Thanksgiving toch ook lukken!

Anoniem zei

Petje af!
jAap