dinsdag, juni 08, 2010

Weer verkiezingen

Een van mijn collega's kwam vanochtend met een sticker op kantoor waaraan iedereen kan zien dat hij gestemd heeft. Vandaag wordt er in Amerika gestemd... slechts in 12 staten, waardonder Californie. Het gaat om 'primary elections', waarbij de Republikeinen en Democraten hun kandidaten kiezen die het tegen elkaar op moeten nemen in de goeveneursverkiezing in november. Zoals altijd, wordt er ook nog gestemd op een aantal andere verkiesbare posities zoals in schoolbesturen en de staatssenaat. En natuurlijk zijn er verschillende referenda.

De afgelopen weken hebben de reclameblokken dus weer bol gestaan van de politieke spotjes. Een van de rijkste kandidaten is Republikein Meg Whitman, die er al 81 miljoen dollar aan spotjes doroheen gejaad heeft. Het meeste daarvan is haar eigen geld... ze is immers de ex-CEO van eBay. Haar tegenstander heeft ook zijn sporen, en geld, in Silicon Valley verdiend.

Ook de Nederlandse verkiezingen heb ik gevolgd via het NOS debat. Normaal zou ik niet anderhalf uur een politiek debat op mijn werk zitten kijken, maar omdat de NOS ons deze week benaderden om statestieken te leveren, had ik een goede alibie. Tussen de debatrondes door liet een van de verslaggevers zien hoe de verschillende partijen het op Twitter deden via de Ellerdale Trends site.