Tea Party
Er heerst onvrede in Amerika. Met name onder conservatieven. Dit werd voor het eerst duidelijk toen een jaartje geleden de discussies over een nieuwe zorgwet begonnen en er emotioneel geprotesteerd werd tegen de hervormingsvoorstellen. Maar het speelde al langer.
De onvrede komt voort uit het idee dat de overheid (met name het congres en Obama) zich niet op de juiste prioriteiten richt en zich met veel te veel zaken bemoeit. Deze groep vind dat de kernwaarden van Amerika aangetast worden door het huidige beleid. Ze houden niet van overheidsbemoeienis en bekritiseren de economische stimulus, de financiele hulp aan de grote banken en de zorgwet. Ze vinden Obama socialistisch en niet kerkelijk genoeg.
De beweging groeit en noemt zich de Tea Party, een verwijzing naar de Boston Tea Party, het begin van de onafhankelijkheidsstrijd van Amerika tegen het Verenigd Koninkrijk. Giseren werd bekend dat 18 procent van de Amerikanen de Tea Party steunen. De bijeenkomsten van de Tea Party komen spontaan van de grond, vaak georganiseerd door bezorgde burgers. De Tea Party is geen politieke partij, maar conservatieve Rupbikeinen proberen wel mee te liften op de popularitiet van de beweging. Vooral Sarah Palin doet het goed bij de Tea party-ers.
Vandaag staat bekend als 'tax day' in Amerika. Op 15 april moet iedereen zijn belastingformulier hebben ingediend. Zoals je wellicht al verwacht had, is de Tea Party beweging voor belastingverlaging en grijpt deze dag aan voor demonstraties. In het hele land zijn er bijeenkomsten. Gisteren was een grote bijeenkomst in Boston, waar Sarah Palin uitspraken deed als 'hoe minder regering, hoe beter'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten