donderdag, oktober 01, 2009

Angst

Al twee maanden staan de media er bol van: het debat over de gezondheidszorg en ziektekosten verzekering.

De meederheid van de Amerikanen vindt dat het huidige stelsel op het schop moet.... maar dan heb je het wel gehad met de eenheid. Over wat en hoe er moet veranderen lopen de meningen danig uiteen.

De reden voor hervorming is overduidelijk: gezondheidszorg in de VS is veel duurder dan in de rest van de westerse wereld en zo'n 15 procent van de Amerikaanse bevolking heeft geen ziektekostenverzekering.

Obama riep al tijdens de campagne dat hij dit probleem wilde oplossen. Als het hem lukt, zou hij de eerste president zijn sinds de jaren '60 die het lukt een grote hervorming op het gebied van de zorg door te voeren.

Ik zou een hele blog kunnen schrijven over dit onderwerp, maar ik wilde het nu alleen hebben over de campagne die de tegenpartij voert.

In de wetsvoorstellen die op tafel kwamen was het hete hangijzer steeds de manier om iedereen een ziektekostenverzekering te geven. Obama, en een deel van zijn achterban, zou het liefst onverzekerden de mogelijkheid geven om via de overheid gedekt te zijn. Deze door de overheid gerunde zorgverzekering zou een alternatief bieden aan iedereen die een gewone verzekering niet kan betalen of ervoor wordt afgewezen vanwege een bestaande diagnose. Deze overheidsverzekering wordt de 'public option' genoemd.

Het wetsvoorstel gaat ook over andere zaken zoals het aan banden leggen van de ziektekosten zelf, maar desondanks, richte de tegenpartij zich op de public option.

In Amerika, waar een groot deel van de bevolking zo min mogelijk overheidsbemoeienis wil en gelooft dat marktwerking de beste oplossing is, klinkt het idee van een overheid die zich met gezondheidszorg bemoeid als iets bedreigends. Dit feit werd uitgemolken door tegenstanders en feiten werden verdraaid in hun voorlichtingscampagnes... er werd duidelijk angst gezaaid vooral onder zestig-plussers.

Er waren spotjes op TV die de kijker lieten geloven dat de overheid bejaarden zou aanmoedigen om eutanasie te plegen en dat je als belastingbetaler nu aan IVF en abortie meebetaald, ook als je daartegen bent. Allemaal niet waar, maar het beinvloedde wel de berichtgeving en binnen de korste keren was iedereen de draad kwijt en vergeten waar het in eerste instantie allemaal om ging.

Bovendien begon het mensen op de been te brengen en een serie van bijeenkomsten over dit onderwerp met politici werd ruw verstoord door emotionele demonstranten. Daarvan beweren boze tongen dat ze geronseld waren door een aantal politieke organisaties, maar dat blijft vooralsnog een gerucht. Hoe dan ook, het was weer zoiets dat voolop in het nieuws was en daardoor afleidde van de werkelijke discussie.

Hier zijn twee spotjes die enorm op het gevoel en de angsten van ouderen spelen.... om je een beeld te geven van de manier waarop politiek in Amerika gevoerd wordt doro Obama-tegenstanders.




4 opmerkingen:

Anoniem zei

Het enige goede eraan is wel dat het welzijn van ouderen blijkbaar een argument is in de spotjes. In NL lijken ouderen alleen nog maar door te gaan voor profiteurs en kostenposten...de partij van de arbeid nota bene voorop!!!
Gr Jaap

Christel zei

Dat vind ik verrassend om te horen, Jaap. Dat klinkt niet goed.

Wat betreft deze spotjes: die kom ik niet op TV tegen. Ze zijn juist op ouderen gericht en met het breder zenderpakket in Amerika kan je dat supergericht doen. Ik weet van deze filmpjes omdat ik naar een programma kijk dat politieke analyses geeft.

Matthijs zei

..."Ik weet van deze filmpjes omdat ik naar een programma kijk dat politieke analyses geeft."

Laat me raden; The Rachel Maddow Show!

Misschien een aardig onderwerp voor je volgende blog; Maddow vs Limbaugh (ik ben zoiets in NL nog niet tegengekomen).

Christel zei

Inderdaad Rachel. Goed idee voor een post.