donderdag, april 29, 2010

Illegalen

De staten van Amerika hebben hun eigen wetten. Zolang de staatswetten niet tegen de federale grondwet ingaan, mogen de staten de regels verruimen en vernauwen. Er zijn grote verschillen van tussen de staten.

Zo heeft de goeveneur van Arizona afgelopen week haar handtekening onder een nieuwe wet gezet die het mogelijk maakt voor de politie en andere autoriteiten om vermoedelijke illegalen om hun papieren te vragen. Er is hevig tegen gedemonstreerd, maar dat heeft niet mogen baten.

De tegenstanders vragen zich af hoe je kunt zien of iemand illegaal is op basis waavan die persoon om zijn of haar papieren gevraagd kan worden. Ze zeggen dat het raciscme in de hand werkt en refereren aan Nazi-Duitsland. De illegalen waarover Arizona zich zorgen maakt zijn Mexicanen en andere midden-Amerikanen - die groep wordt hier Hispanics genoemd. Door de wet voelen alle Hispanics die legaal in de VS wonen en Amerikanen van Midden-Amerikaanse afkomst zich een stuk minder prettig is Arizona.

Obama heeft zich ook negatief over de wet uitgelaten, maar de goeveneur van Arizona werpt tegen dat de nationale overheid veranwoordelijk is voor het bewaken van de grens met Mexico. Die grens is zou lang en gaat door de woestijn, waardoor er heel wat onbewaakte momenten zijn waarin je 'm kunt oversteken.

Ondertussen heeft de burgermeester van San Francisco besloten dat er niemand die voor de gemeente werkt naar Arizona mag voor werkbezoek. Andere organisaties hebben ook al boycots aangekondigd en in verschillende andere steden zijn er nu ook demonstraties. De eerste rechtzaken tegen de wet worden ook al aangespannen. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.

Geen opmerkingen: