zaterdag, maart 20, 2010

SXSW Music

In een stad die normaal gesproken al bol staat van de live muziek, wordt een van de grootste muziekfestivals ter wereld gehouden. Het tweede deel van SXSW is compleet anders en weinig te maken heeft met het internet-gedeelte. Veel mensen die er al eens geweest waren hadden me al gewaarschuwd dat het complets ander zou zijn met een hel ander publiek, maar ik kon me daar maar moeilijk een voorstelling van maken. De mensen in de internetbranche zijn al zo informeel, in spijkerbroeken en T-shirts.

De muziekgangers waren inderdaad een ander publiek. Meer gescheurde en strakke spijkerbroeken, meer ongewassen haar, meer tatoeages… en minder iPhones en laptops. En de getalen waren velen malen hoger. Gisteravond kon je over de hoofden lopen in de hoofdstraat, 6th Street.

SXSW is niet een muziekfestival zoals Pinkpop of Lowlands ergens op een grote weide, maar het vind in de binnenstad van Austin plaats. In de kroegen, biertuinen, concertzalen en in tenten vinden optredens plaats. De halve binnenstad wordt ervoor afgezet. Elk uur heb je keuze uit tientallen bands, van klein en onbekend tot grote namen als Muse, Hole and Jay-Z. Daarnaast zijn er nog heel wat muzikanten die op straat spelen.

Naast een groot publiek, komt op SXSW ook de hele muzekindustrie samen. Overdag vindt er, naast alle optredens, ook een muziekcongres plaats. Veel van de optredens worden georganiseerd door uitgevers, platenlabels en andere partijen in de muziekindustrie. Hiervoor moet je vaak een uitnodiging hebben, een speciale badge of polsbandje. Je kunt aan wat mensen om hun nek en arm hebben zien hoe belangrijk ze zijn.

Afgesloten binnenstad; alleen de pedicabs konden er nog door.

Dit was op donderdagavond toen het nog relatief rustig was

Lasershow bij het optreden van Muse

Een van de vele kroegjes waar optredens waren

Geen opmerkingen: