maandag, november 30, 2009

Kalkoen

Vandaag was een zware dag... de eerste werkdag na een vierdaags weekend! Afgelopen donderdag was het Thanksgiving, een van de belangrijkste feestdagen in Amerika. Ik vierde het dit jaar met acht vrienden in het huis van Jane.

Thanksgiving is een populaire feestdag omdat hij nauwelijks commercieel is en totaal niet religieus, dus iedereen kan meedoen. (Voor meer achtergrond over de oorsprong van de dag, lees mijn
blog post van twee jaar geleden.) Vell mensen noemen Thanksgiving grappend ook well 'Turkey Day'. Bijna iedereen viert Thanksgiving en vrijwel iedereen eet kalkoen op deze dag. En elk jaar staan miljoenen families voor de vraag hoe lang het duurt eer zo'n grote vogel gaar is. In de meeste gevallen duurt het langer dan gedacht...

Ook wij aten later dan gedacht... maar we waren erop voorbereid. Iedereen wat wat meegebracht voor de maaltijd en toen er op het laatste moment nog twee mensen bijkwamen, vroegen we hen om hapjes mee te brengen voor het geval de kalkoen er langer dan gedacht over zou doen om gaar te worden. Het wachten was overigens net zo gezellig als het diner zelf: gezellig samen koken onder het genot van een glas champagne.Vrijdag was ik ook nog vrij, zoals de meeste mensen met een kantoorbaan. Winkelbediening darentegen moet op de vrijdag na Thanksgiving werken - deze vrijdag wordt hier Black Friday genoemd omdat het de drukste winkeldag van het jaar is. Het is het begin van de kerstinkopen en winkels spelen daarop in met fixe kortingen. De aanbiedingen zijn soms zo goed dat honderden de mensen ervoor in de rij liggen. Een paar jaar geleden is iemand onder de voet gelopen en overleden door de massa mensen die tegelijktijd een winkel probeerde binnen te komen. Sindsdien is de beveiliging versbeterd en moet je in sommige gevallen nummertjes trekken.

De laatse jaren moet Black Friday het opnemen tegen Cyber Monday, the online variant van de winkelgekte. Deze dag wordt steeds populairder bij koopjesjagers.

Geen opmerkingen: