dinsdag, november 03, 2009

Allerzielen

Gisteren was het Allerzielen, een dag die voor de meeste Amerikanen ongemerkt voor bij gaat. In Mexico daarentegen is het een belangrijke feestdag die 'Dia de los Muertos' genoemd wordt, oftwel de dag der doden.


Omdat er veel Mexicanen en andere Latijns-Amerikanen in San Francisco wonen, vooral in de Mission, wordt Dia de los Muertos hier ook gevierd. Op vier blokken van mijn huis, in Garfield Square, kwamen duizenden mensen samen.

Wat gebeurde er? Verschillende mensen hadden kleine altaren ingericht voor overledenen. Zo'n altaar kan allerlei vormen aannemen, maar heeft meestal een foto van de overledene en verschillende dingen om die persoon te eren en te herinneren.

Daarnaast lopen veel verkleed en geschminkt rond om skeletten uit te beelden. Gezichten zijn wit met zwart om de ogen en tanden over de lippen geschminkt. Deze basisbeschildering wordt vaak uitgebreid met krullen en versieringen zodat de doodskop er best gezellig uit komt te zien. Sommigen dragen kleurrijke, traditionele Mexikaanse kledij; anderen hebben zwarte kleding aan met daarop een wit skelet geschilderd. (Zoals op de foto rechts, die ik bij Ladybird Raq op Flickr vond. De foto's hieronder heb ik zelf genomen met mijn kleine camara.)2 opmerkingen:

Marleen zei

Gaaf om zo dicht bij een andere cultuur te wonen!

Christel zei

Het barst hier van de andere culturen. Da's een van de gaaftse dingen aan San Francisco en de Bay Area.