woensdag, juni 03, 2009

NCLR

Afgelopen zaterdag was ik bij het jaarlijkse gala van NCLR - National Center for Lesbian Rights. Eerlijk gezegd had ik er een paar maanden geleden nog nooit van de organisatie gehoord. Er zijn hier zoveel van dat soort organisaties die zich voor homorechten inzetten...

Verschillende vrienden en vooral vriendinnen zeiden dat het gala een van de beste feesten van het jaar is. En heel wat van hen waren van plan om te gaan... tenminste naar het dansfeest. Het evenement is tevens een geldinzamelingsactie - voor het dansfeest betaalde je 90 dollar voor een kaartje. En als je ook naar het diner vooraf wilde, kon dat alleen door een tafel voor minsten 1500 dollar te sponsoren.

Ik had mijn kaartje voor het dansfeest al gekocht toen een vriendin belde of ik ook mee naar het diner wilde gaan. Haar bedrijf sponsorde een tafel en er was nog een plekje open. Daar zei ik geen nee tegen.

Het diner vond plaats in de Westin St. Francis, een van de mooiere hotels in het centrum van San Francisco en werd duidelijk bezocht door het hogere echelon. Na het eten werden we met trolley’s naar Yerba Buena Center for the Arts gebracht, waar het dansfeest plaatsvond. Ik zag Tracy Chapman, Jane Lynch en Ilene Chaiken.... zo'n soort feestje was het. Die laatste nam een award in ontvangst voor haar werk met de TV-serie The L Word.

Er waren diverse toespraken over het werk van NCLR – het is altijd weer schokkend om te horen hoe de ongelijkheid in rechten voor homo’s impact op het leven van mensen kunnen hebben.

Het was afgelopen zaterdag sowieso een belanrijke dag als het gaat om gelijke rechten in Californië. Op dinsdag deed het hoger gerechtshof van de staat een uitspraak over de wetmatigheid van een referendum (Prop 8) over het homohuwlijk die het voorlopig onmogelijk maakt voor twee mannen of twee vrouwen om met elkaar te trouwen. De 18.000 stellen die afgelopen jaar met elkaar getrouwd toen het hogergerechtshof juist had bepaald dat stellen van gelijke sexe volgens de grondwet met elkaar kunnen trouwen, blijven geldig.

De strijd is hiermee niet afgelopen. Zaterdag was er een demonstratie in Fresno, een klein stadje op het platteland van Californië. Hier was voor gekozen omdat het in het midden van de staat ligt. De volgende juridische stap zal op nationaal niveau zijn – het federale hoger gerechtshof zal uiteindelijk een uitspraak moeten doen.

Ondertussen zijn er steeds meer staten die homohuwlijken toestaan. Overigens zijn het de tegenstanders die over ‘gay marriage’ spreken. De voorstanders gebruiken inmiddels de term ‘marriage equality’. President Obama heeft de maand juni uitgeroepen tot maand van LGBT ( de standaard afkorting voor lesbian, gay, bisexual, and transgender) kortom, de verwachtingen zijn hoog gespannen.


Genoeg over politiek - hier wat foto's van de feestavond:


Mijn tafelgenoten


Typisch bij zo'n diner in de VS is dat het voor- en nagerecht al op tafel staan op het moment dat je aanschuift.

Ilene Chaiken

In de trolley op weg naar Yerba Buena

Net aangekomen bij Yerba Buena

Geen opmerkingen: