donderdag, januari 08, 2009

Begroting

Californie is in een crisis. De staat is al maanden zonder begroting en die situatie wordt steeds nijpender. De impasse duurt al een aantal maanden en is nu ook nationaal nieuws.

Terwijl ik dit schrijf is het toevallig weer op het TV-nieuws: het tekort groeit en het is een kwestie van weken eer er helemaal geen geld meer is. Dan kunnen ambtenaren niet meer betaald worden. Dat betekent ook dat leerkrachten geen salaris meer krijgen en er is al sprake van dat scholen eerder gesloten worden.

In principe gaat het om een politieke strijd tussen de Democraten en Republikeinen. Schwarzenegger, een Republikein, wil kost wat kost geen belastingverhoging om het financieringstekort te dempen, maar de Democraten, die de meerderheid hebben in het Californische parlement, komen steeds met voorstellen die hem niet aanstaan. Als goeveneur heeft hij veto-recht waardoor er nog steeds geen begroting is.

Om zijn pleidooi kracht bij te zetten, gebruikt de governator de modernste communicatiemiddelen. Zo heeft hij (of beter: zijn mederker) een widget gemaakt die laat zien hoe lang de staat al zonder beroting is en hoe diep we in het rood staan. Volgens Schwarzenegger is het allemaal de schuld van het parlement (de 'State Legislature').


Overigens liet Schwarzenegger via Twitter over deze widget weten. Zelf ben ik ook steeds actiever op Twitter, dus als deze blog niet genoeg is, kun je me daar ook volgen. Dat doet Arnold ook - ik kreeg vandaag dit bericht:

Hi, Christel Vanderboom (Xtel).

Gov Schwarzenegger (schwarzenegger) is now following your updates on Twitter.

Check out Gov Schwarzenegger's profile here:

http://twitter.com/schwarzenegger

Best,

Twitter


Geen opmerkingen: