zaterdag, januari 03, 2009

BarCamp

Vandaag heb ik voor het eerst een BarCamp bijgewoond. Cathy was een van de organisatoren en had me ervoor uitgenodigd. Een BarCamp is een spontane bijeenkomst rond een thema die voor iedereen openstaat. Voor de organisatie van bijeenkomst worden veel Web 2.0 tools gebruikt en is dan ook een relatief nieuw fenomeen.


De BarCamp van vandaag heette EqualityCamp San Francisco en ging over het homohuwlijk ofwel over gelijke huwlijksrechten voor iedereen, zoals er hier naar verwezen wordt. Sinds er voor Prop 8 gestemd is, zijn er allerlei vervolgestappen in voorbereiding om via andere wegen het burgelijk open te stellen voor mensen van hetzelfde geslacht.

Typisch aan de dag was de open structuur. Er was in principe geen agenda, die werd door de deelnemers bepaald na een introductieronde. Er was alleen een matrix met tijdvakken en vergaderruimtes opgehangen. De groep verdeelde zich steeds over de sessies en na afloop werd er een samenvatting voor iedereen gegeven. Een BarCamp heeft een groot zelforganiserend vermogen en draaot volledig op vrijwilligers en sponsors.

We hadden het over zaken als mediastrategie, boodschappen die aanslaan, technologie en methodes om burgers te bereiken. In veel sessies werde de campagne van Obama als voorbeeld aangehaald en er waren ook een paar mensen die in zijn campagne hebben meegeholpen.
Alles wat er vandaag besproken is, is op internet terug te vinden. De organisatoren hebben een
BarCamp-wiki opgezet. Een wiki is een website met informatie die door iedereen aangevuld en bewerkt van worden. Het bekendste voorbeeld daarvan is de encyclopedie Wikipedia. De organisatie van de dag heeft ook een Twitter-account en een gewone site met blog. Je moest je via EventBrite aanmelden.

Maar ook de deelnemers weten van het web gebruikt te maken. Op Flickr staan foto's gemaakt doro Chris en Dave. Daarnaast is er door verschillende mensen geblogd en getwitterd. Zelf heb ik ook verslag gedaan via Twitter. Anderen communiceerden via video. Via al die kanalen hoorden mensen in andere delen van Amerika over de bijeenkomst en er zijn er verschillende vergelijkbare initiatieven onderweg in andere steden.

De bijeenkomst was van 10 tot 6 uur. Daarna ben ik nog even met een vriendin een hapje gaan eten en nu doe ik het even rustig aan. Na alle feesten is het lekker om een avondje thuis te zijn...


Alle foto's zijn gemaakt door Chris Heuer

Geen opmerkingen: