maandag, december 29, 2008

Milk

Afgelopen weekend heb ik Milk gezien. Het is een geruchtmakende film waarvan veel mensen denken dat ie kans maakt op een Oscar. Sean Penn speelt de hoofdrol. Hij is Harvey Milk op wiens leven de film gebaseerd is.

Harvey was de eerste gekozen politcus in Amerika die uitkwam voor zijn homoseksualiteit. Hij woonde in de Castro in de jaren '70 toen dat nog helemaal geen homowijk was. Hij had er een fotospeciaalzaak en werd actief in de lokale politiek toen andere middenstanders uit de buurt hem boycotte. Het was een tijd waarin de politie regelmatig homokroegen binnenviel en luk raak mensen arresteerde, meestal op hardhandige wijze.

Door Harvey is de Castro de homowijk van San Francisco geworden. Hij droomde ervan om één staat te hebben waar homo's niet bang hoefden te zijn om in elkaar geslagen te worden. Hij heeft zich ook hard gemaakt voor een wet die het verbood om mensen uit hun baan te ontslaan of uit hun huurhuis te zetten omdat ze homo zijn. Aan Castro Street is nog steeds een kroeg die Harvey's heet.

De film gaat voor een deel over de geschiedenis van San Francisco, maar nog meer over een heel bijzondere man die veel moed had en persoonlijke offers gebracht heeft voor een hoger doel. Echt de moeite waard.

Geen opmerkingen: