maandag, december 08, 2008

Economie

Toen ik in Nederland was vroegen verschillende mensen me wat hier te merken is van de economische crisis. Californie en met name de Bay Area leken lang imuum te zijn voor alle economische en financiele perikelen in de rest van Amerika. De technologiesector die hier zo zwaar vertegenwoordigd is, bleef nog een hele tijd gespaard. Maar toen de creditcrisis los barstte, kon de impact hier niet uitblijven.

Veel bedrijven in Silicon Valley zijn start-ups. Ze worden veelal gefinancierd door venture capital bedrijven. Het gaat meestal om jonge bredrijven die een miljoenen aaninvestering nodig hebben om hun bedrijf van de grond te tillen. In de meeste gevallen gaan er verschillende jaren en verschillende financieringsrondes voorbij voordat zo'n bedrijf winstgevend is. Ik zal daar een andere keer nog eens wat uitgebreider over schrijven. In ieder geval hebben wij verschillende start-up bedrijven als klant.

Aan die bedrijven konden als eerste merken dat de financiele crisis ook zijn weerslag op ons zou hebben. Een van de bekendste VC's, Sequoia Capital, heeft een paar weken geleden een presentatie gegeven aan de bedrijven waarin ze investeren. Daarin zetten ze uiteen dat het de komende tijd moeilijker za zijn om een nieuwe kapitaalinjectie te krijgen en dat uitgavenpatronen bijgesteld moeten worden zodat de huidige financiering langer mee kan gaan en/of winstgevendheid eerder behaald wordt. Een van de adviezen was om nu snel in kosten te snijden.

De presentatie is uitgelekt en staat nu overal op internet. Nu volgen niet alleen de bedrijven het portfolio van Sequioa de adviezen, maar elk bedrijf dat van financiering afhankelijk is. Steeds wordt er grofweg 30 procent van de medewerkers de laan uitgestuurd en soms wordt er in PR-uitgeven gesneden. Dat merken wij dan. (Overigens krijgen we tegelijkertijd veel verzoeken van nieuwe bedrijven binnen, dus de netto impact valt erg mee.)

Ook de grotere IT bedrijven zijn nu mensen zijn mensen aan het ontslaan. Zij bereiden zich zo voor op tegenvallende verkopen. Consumenten kopen waarschijnlijk minder computers, digitale cameras en mobiele telefoons met kerst en bedrijven wachten nog even met investeren in een nieuwe server of sneller netwerk.

Net als iedereen, ben ik benieuwd hoe de komende maanden verlopen. Je hoort al de eerste voorspellingen dat de bodem bereikt is... de toekomst zal het uitwijzen.

Geen opmerkingen: