maandag, augustus 16, 2010

Moskee

In New York wil een islamitische organisatie een groot nieuw centrum bouwen. Het is al een tijdje onderwerp van gesprek in de politieke nieuwsmedia. Hoewel het al een tijdje borrelt, kan je het nieuwe makkelijk gemist hebben als je niet in New York woont, de politiek volgt, of betrokken was bij de aanslag op het World Trade Center op 11 september.

Het centrum komt namelijk op een steenworp afstand van 'Ground Zero', wat heel wat betrokkenen ervareb als een klap in het gezicht. In het centrum is ook een gebedsruimte, en de protesten tegen de moskee zo dicht bij de plek waar duizenden Amerikanen het leven lieten zijn al een tijdje gaande. Typisch Amerikaans: de tegenstanders hebben het over een moskee (want dat is he meest dreigende woord) en de voorstanders hebben het over een cultureel centrum met gebedsruimte, zwembad, activiteiten, ontmoetingsruimte, etc.

De gemeenteraad van de stad New York heeft de bouwplannen een hele tijd geleden al goedgekeurd en de burgermeester van de stad ziet geen reden om daar verandering in te brengen. Amerika, en al helemaal New York, is godsdienstvrijheid een hoog goed en als je daaraan gaat tornen is dat het begin van het einde.

Tot een paar dagen geleden werd deze discussie vooral in New York gevoerd en via politieke media. Maar sinds afgelopen vrijdag wordt het breed uitgemeten in de 'mainstream' pers omdat Obama zich over deze zaak heeft uitgelaten. Hij nam het begin van de Ramadan als aanleiding om te zeggen dat een religieuze organisatie de vrijheid moet hebben op eigen grond een gebedplaats ner te zetten.

Daar zijn heel wat mensen overheen gevallen. En zoiets wordt dan ook meteen door de Republikeinen tegen hem gebruikt en verder opgeblazen. Misschien een nobele daad van Obama, maar geen slimme politieke zet... zeker niet als je weet dat er in november parlementsverkiezingen zijn.

De discussie over islam begint steeds meer op die in Nederland te lijken. Over het potentiele gevaar van de godsdienst aan de ene kant en de vooral vredelievede beleiders ervan aan de andere kant die zich door generalisaties beledigd of aangevallen voelen. Een discussie waar je nooit uitkomt, als je het mij vraagt.

Op 11 september wordt er een demonstratie tegen het Islamitisch centrum georgniseerd. Ik hoorde dat Geert Wilders daar zal spreken... Ik betwijfel of zijn olie op het vuur tot iets constructiefs zal leiden.

2 opmerkingen:

Frans zei

Nou dat nieuws speelt hier in Nederland ook al een tijdje een grote rol, zeker in mijn krant Het Parool. Er wordt veel aandacht aan besteed zeker nu ook Wilders daar naar toe gaat en gaat spreken.
Overigens is hier ook bekend dat die plannen al bijna 2 jaar geleden bekend waren en toen goedgekeurd zijn dus is het wel raar dat er nu zo'n ophef over wordt gemaakt. bovendien is het een aantal blokken verwijderd van Ground Zero.
Aan de andere kant wordt hier gezegd, stel dat de katholieken een kerk willen bouwen in een Islamitisch land, zouden die daar dan wel toestemming voor geven? Waarschijnlijk niet. Maar goed, in de westerse wereld in godsdienstvrijheid een zwaarbevochten goed en dient ook gerespecteerd te worden.

JP zei

Eens, godsdienstvrijheid is een groot goed. Maar de respect en rekening houden met anderen ook vind ik. De aanslagen op 9/11 zijn vanuit een (extremistisch) islamitisch oogpunt gepleegd en ligt nog te kort achter ons. Het getuigt van een gebrek aan respect om een moskee naast Ground Zero te bouwen... In de USA heb je zoveel vrijheden (zo ook overduidelijk hier), ga daar dan ook zorgvuldig mee om. Een moskee op die plek uit zich meer als een provocatie dan een poging tot verbroedering (zoals kennelijk de bedoeling is). Een kerk in een moslim land is inderdaad een uitzondering. Het westen moet zich echter niet aan moslimlanden gaan spiegelen, dan zouden we net zo fout zijn, maar we mogen best wat harder zijn van tijd tot tijd. Ik denk dat veel moslims de bouw van een moskee (terecht) als zwakheid van het westen zullen zien. Obama staat met z'n rug tegen de muur en kan (vanuit zijn politieke ovetuiging en als onpartijdig staatsman) niet anders reageren denk ik. Maar blij is hij er niet mee denk ik, gezien zijn latere uitspraak dat hij niets had gezegd over de "wijsheid' om op tweehonderd meter van Ground Zero een moskee te bouwen."

Twee andere dingen:
1) Leuk tegen-initiatief:'Homobar naast moskee Ground Zero' (http://www.spitsnieuws.nl/archives/buitenland/2010/08/homobar_naast_moskee_ground_ze.html)
2) Initiatiefnemer is imam Feisal Abdul Rauf. Abdul Rauf is "ondermeer voorstander van de invoering van de sharia in de VS, omdat de sharia volgens hem bijdraagt aan de pursuit of Happiness. Vlak na de aanvallen van 9/11 zei hij dat hij niet wilde zeggen dat de VS de aanvallen verdienden, maar dat de aanslagen wel samenhingen met het Amerikaanse beleid." (http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/6151)

My €0,02

p.s. ik ben tegen de bouw...