vrijdag, juni 25, 2010

WK 2010

Gisteren kon ik eindelijk een wedstrijd van Oranje live zien. De eerste twee wedstrijden vonden plaats om half vijf 's ochtends en hoewel ik het Nedelands elftal graag wil volgen, is me dat iets te veel van het goede. Bovendien, is het veel leuker om een wedstrijd te kijken op een groot scherm in een kroeg en die zijn zo vroeg niet open.

Net als tijdens het WK in 2006 en het EK in 2008 is Rudy's in Palo Alto een van de plekken om de wedstrijden te gaan kijken. Nederland-Kameroen begon om half tweelf, dus in de lunchpauze toog ik in mijn oranje shirt en cowboyhoed (helaas geen foto's gemaakt) naar Palo Alto om even onder de Nederlanders te zijn.

Het valt me op dat ik dit jaar veel meer meekrijg van het WK. Ik weet nog dat ik vier jaar geleden echt op zoek moest naar verslaggeving over het toernooi omdat er nauwelijks over bericht werd in de mainstream media. Het zou natuuurlijk kunnen dat mijn mediaconsumptie in vier jaar veranderd is, maar ik had sterk het idee dat er meer over de World Cup te doen is.

Een vriend bevestigde dat. Dit jaar hebben twee zenders, het Spaanstalige Univision en sportkanaal ESPN, de rechten voor het uitzenden van de wedstrijden gekocht. Vier jaar geleden, had alleen een Spaanstalige zender de uitzendrechten. Het alternatief was om naar een kroeg te gaan waar je meestal toegang moest betalen.

ESPN heeft er dus een belang bij dat het enthousisme voor voetbal groeit, zodat meer mensen de wedstrijden willen kijken. De FIFA schijnt de sport ook meer te promoten in de VS.

Sommigen Amerikanen vinden het maar niets en zien alle promotie zelfs als een schier-invasie van de Amerikaanse cultuur. Een van de rechtse talkshow-presentatoren legde een relatie met het nieuwe gezondheidsstelsel: Amerika beweegt zich te veel in de richting van Europa en de rest van de wereld die socialistischer is dan de VS!

1 opmerking:

Tim zei

Bedankt voor de tip. Ik ben gisteren naar Rudy's geweest en het is inderdaad een goede plaats om voetbal te kijken met een boel Nederlanders.