vrijdag, juni 18, 2010

Olie

Sinds het ongeluk met het olieplatform in the Golf van Mexico op 20 april, is dagelijks in het nieuws te volgen wat er de laatste ontwikkelingen zijn. Niet een korte vermelding ergens aan het ende van het journaal, maar elke dag openen de nieuwsuitzendingen ermee. Het eerste wat je verteld wordt is hoeveel dagen geleden de ramp begon. Vandaag is het precies 60 dagen geleden, ofwel het is 'day 60'.

Meestal zijn er zelfs twee berichten aan het begin van een uitzending die verschillende aspecten behandelen. Het gaat over de hoeveelhed olie de de zee instroomt, de schade aan de natuur, besmeurde vogels, verdwaalde teervlekken in Florida, de impact op de visserij en het toerisme, de rol van de overheid, het optreden van BP, de PR blunders van BP en ga maar door. Elke dag is er wel iets nieuws te berichten.

Deze week stond het nieuws boller dan ooit met zaken die te maken hebben met de olievlek. Op dinsdag, day 57, gaf Obama een toespraak vanuit de 'oval office' in het Witter Huis en deafgelopen twee dagen werden de hoogste bazen van BP in het congres verhoord.

Zowel Democraten als Republikeinen laten zich kritisch uit over Obama's toespraak. Hij heeft heel veel mensen teleurgesteld door niet met een duidelijker plan van aanpak te zijn gekomen.

De CEO van BP maakte een nog veel slechtere indruk door zo'n beetje alle vragen van het congres te omzeilen met nietszeggende antwoorden en de voorzitter van de raad van bestuur van BP maakte een enorme blunder door te zeggen dat BP de 'little people' serieus neemt. Als Zweed wist hij zich niet helemaal goed in het Engels uit te drukken en koos hij een verkeerd woordje... met grote gevolgen.

De foto is van Reuters/Daniel Beltra. Meer op www.boston.com/bigpicture/2010/05/disaster_unfolds_slowly...

Geen opmerkingen: