vrijdag, februari 05, 2010

Who dat?

Komende zondag vindt de Super Bowl plaats - de Colts van Indianapolis nemen het dan op tegen de New Orleans Saints. Ik weet niets van American football en volg totaal geen sport, maar aan deze jaarlijkse wedstrijd ontkom je niet. En dit jaar lijkt het nog meer in het nieuws dan voorgaande jaren. Dat komt omdat New Orleans voor het eerst tot deze belangrijkste American football wedstrijd heeft geschopt. Maar vooral omdat iedereen het de inwoners van de stad gunt dat hun team wint, want New Orleans is de gevolgen van de orkaan Katrina nog steeds niet te boven.

De strijdkreet van het fanlegioen van de Saints is 'Who Dat?'. Als je niet weet wat dat betekent, denk dan niet dat het je gebrek aan kennis van het Engels,is. De kreet is slang uit Louisiana die de rest van Amerika ook niet echt begrijpt. Letterlijk betekent het 'wie is het'. De langere versie gaat van: 'Who dat say dey gonna beat dem Saints?', ofwel: wie zegt dat ze de Saints zullen verslaan. Het fanlegioen heet zelfs Who Dat Nation.


Louisana, de staat waarin New Orleans ligt, was lang onder Franse invloed en er zijn nog steeds zo'n miljoen mensen die een variant van de Franse taal spreken (hierover heb ik al eens geschreven). Dat is waarschijnlijk een van de redenen waarom ze een geheel eigen vorm van Engels spreken in Louisiana.

Geaux Saints!

Geen opmerkingen: