dinsdag, april 21, 2009

Cajun

Zondag ging ik naar een wijnproeverij in Palo Alto, georganiseerd door een aantal vrienden voor HRC. HRC staat voor Human Rights Campaign - het is een mensenrechtenorganisatie die zich op gelijke rechten voor homo's en lesbiennes richt. Verschillende vrienden zijn actief in deze organisatie als vrijwilliger en ze hadden me uitgenodigd voor een middagje zon en wijn - ik hoefde niet eens zelf te rijden, want ik kreeg een lift van een vriendin.Na de proeverij bleven de organisatoren voor een etentje en omdat ik met een van hen terug zou rijden, bleef ik ook. We aten in een
restaurant dat New Orleans als thema had. Dat betekent dat de wanden fel gekleurd waren met bonte kunst en voodoo-poppen. Op het menu stonden verschillende Cajun en Creoolse gerechten zoals jambalaya en gumbo.

Een van de mensen in onze groep komt oorspronkelijk uit New Orleans en vertelde ons het verschil tussen Cajuns en Creolen, twee Franstalige, etnische groepen die in de omgeving van New Orleans leven. Hier is wat hij erover vertelde:

Creolen komen ook van oorsprong uit Frankrijk en waren de vroegste kolonisten in Louisiana. Ze waren van aritocratische Franse afkomst - vaak een tweede of derde zoon die niet het land van zijn vader erfde. Ze startten plantages in Louisiana en hadden slaven. Het kwam nog wel eens voor dat de mannen met een slaaf in bed doken en als daar een kind van kwam, kreeg dat een Franse opleiding. Dat werkte als een incentif voor vrouwen van Afrikaanse afkomst, waardoor na verloop van tijd de term Creolen gign verwijzen naar mensen van gemengde afkomst met donkere huid.

De Cajuns waren van oorsprong kolonisten die in het begin van de 17de eeuw van Frankrijk naar Nova Scotia in Canada gingen, meestal omdat ze godsdienstvrijheid zochten. Anderhalve eeuw later werden ze er weggejaagd vanwege de Brits-Franse oorlog en de meesten van hen trok naar Louisiana. De cultuur, inclusief taal, muziek en keuken, heeft de tand des tijds doorstaan. Niet alle Cajuns stammen af van de groep in Canada - heel wat mensen hebben zich over de jaren bij die gemeenschap gevoegd.

Geen opmerkingen: