vrijdag, oktober 16, 2009

Ambassadeur

Over uitnodigingen voor interessante bijeenkomsten gesproken... gisteren was ik te gast bij eBay voor een ronde tafelgesprek met de Nederlandse ambassaeur in de Verenigde Staten. Sinds ruim een jaar vertegenwoordigt Renée Jones-Bos ons land hier. Ze woont en werkt in Washington DC en reist veel naar andere delen van de VS. Ze was nu op bezoek in Silicon Valley om te horen van Nederlanders die in de IT sector werken.

Peter Laanen, directeur van het Netherlands Business Office, had me uitgenodigd en de bijeenkomst was georganiseerd bij eBay door Dennis Goedegebuure.

Allerlei onderwerpen passeerden de revue, van sociale zekerheid tot begrotiongstekort en van innovatie tot integratie. De twintig gasten waren het over de meeste zaken met elkaar eens.

Het was voor mij interessant om te merken dat alle anderen Silicon Valley ook als enorm open ervaren, een plek waar je afkomst of huidskleur geen rol spelen. Iemand wist te vertellen dat nog maar 48 procent van de bevolking van Californië wit is. Het is duidelijk dat in ieder geval de Bay Area (het hele gebied rondom San Francisco, inlcusief Silicon Valley) daar al jarenlang veel profeit van heeft. Bedenk bijvboorbeeld maar dat bedrijven als Intel en Google door immigranten (of allochtonen, zoals je in Nederland zou zeggen) zijn opgericht.

Van de mensen met kinderen op highschool begreep ik dat het uitzoeken van een universiteit een drama is. De aanmeldingsprocedures zijn ingewikkeld en het is moeilijk (en duur) om op je school naar keuze aangenomen te worden.

Ook het begrotingstekort van de staat Californië kwam ter sprake. Ik heb verschillende keren geschreven over het voortslepende proces om uberhaupt een begroting goedgekeurd te krijgen door het parlement van de staat. Dat heeft te maken met twee verschillende referenda die in het verleden zijn aangenomen.

Het ene referendum heeft ertoe geleid dat er voor een vehoging van uitgaven een meerderheid in het parlement nodig is: de helft van de stemmen plus één. Maar voor het verhogen van de belastingen, oftewel de inkomsten, is een tweederde meerderheid nodig. Daarbij komt dat een Republikein nooit, maar dan ook nooit, voor belastingverhoging zal stemmen. Vandaar de pat-stelling waar de staat nu inzit.

Daardoor komen er voorstellen op tafel als het privatiseren van de staatsloterij, arbeidstijdverkorting van overheidsmedwerkers en het afschaffen van de natuurparken in de staat. Het zijn noodsprongen, om nog enigszins te kunnen besturen.


De CEO van eBay kwam ook nog even langs. Hij wist van alles over eBay en Marktplaats in Nederland te vertellen.



Op de foto met de ambassadeur

1 opmerking:

janenmarc zei

Hoi Christel,
Het was leuk je te ontmoeten afgelopen donderdag. Mijn vriend Jan en ik houden ook een blog bij. Het is de laatste tijd wel een beetje stil komen te liggen.
Groeten Marc