donderdag, juli 02, 2009

Leermoment

Vanochtend hoorde ik de uitdrukking weer: 'a teachable moment'. Een situatie waaruit iets geleerd kan worden. Ze grijpen soms heel bewust een geurtenis aan om er zelf of een ander iets van te leren.

Als je met een kater wakker wordt, kan je dat als een teachable moment zien: je kunt ervan leren dat je niet te veel moet drinken. Als je zoon met met slechte raportcijfers thuis komt, kan een ouder dat aangrijpen als een teachable moment over het belang van school. Het is voor Amerikanen een manier om iets positiefs te halen uit een een negatieve gebeurtenis.

De uitdrukking wordt de laatste tijd vaak gebruikt in verband met de economische situatie. De crisis is een 'teachable moment' voor alle Amerikanen. Je hoort maar al te vaak dat Amerikanen op te grote voet hebben geleefd de laatste jaren. Bijna iedereen hier heeft schulden, meestal via meedere credit cards. Amerikanen leren de tering naar de nering te zetten en ze beginnen zelfs meer te sparen.

Ook leren ze dat hun prioriteiten moeten verschuiven en dat het vergaren van materiele zaken wellicht toch niet het belangrijkste in het leven is. Dit is ook een onderwerp dat regelmatig in de media terugkomt. In het verlengde daarvan, leren Amerikanen dat je leuke dingen met elkaar kunt doen zonder een fortuin uit te geven aan entertainment - in plaats van een duur pretpark kun je ook in een meer gaan zwemmen of spelletjes met elkaar doen. Door de hoge werkloosheid zijn mensen gedwongen dit soort keuzes te maken. De ontbijt-TV programma's staan bol met dit soort 'human interest' verhaaltjes.

Je ziet ook regelmatig nieuwsberichten over buren of vrienden die elkaar helpen. De sociale voorzieningen zijn hier immers niet zo als in Nederland en dat zorgt ervoor dat mensen zelf naar oplossingen zoeken. Zo passen moeders die bij elkaar in de buurt wonen vaker op elkaars kinderen en wordt er, soms voor het eerst in jaren, weer bij vrienden thuis gegeten in plaats van in en restaurant.

Of Amerika daadwerkelijk aan het veranderen is en minder materialistisch aan het worden is, weet ik niet. In ieder geval krijg je die indruk als je de media gelooft.

Geen opmerkingen: