maandag, juli 27, 2009

HRC gala

Zaterdagavond was er weer een fundraiser: een gala om geld in te zamelen. Dit keer voor en door HRC, wat staat voor Human Rights Campaign. Het is een organisatie die zich inzet voor gelijke rechten van homo's, lesbiennes en transsexuele mensen. Ik heb er al vaker over geschreven dat in de VS deze groepen nog lang niet altijd gelijke behandeld worden als hetero's.

Ik heb verschillende vrienden en vriendinnen die in de organisatie van HRC zitten en dit evenement werd door twee van hen georganiseerd: Tom en Jill (met wie ik afgelopen weekend in Guerneville was.) Reden genoeg om dit jaar voor het eerst naar dit jaarlijkse evenement te gaan. Het gala bestond uit een borrel, diner en dansfeest.

Tijdens het eten luisterden we naar allerlei toespraken. Er waren verschillende politici en bestuursleden. Er was ook een ex-soldaat, die de eerste Amerikaanse gewonde in Irak was en na zijn terugkomst uitkwam voor zijn homosexualiteit. De klap op de voorpijl was actice en musicalster Audra McDonald, die een award in ontvangst nam voor de medestander van het jaar. Er was ook een caberetiere en een veiling om nog meer geld in te zamelen.

Veel van de toespraken gingen over de onrechtvaardigheid in de huidige wetgeving. Daarbij werden met name twee wetten keer op keer genoemd. De ene wordt afgekort tot DOMA en staat voor Defence of Marriage Act, een wet die in 1996 werd aangenomen waarin bepaald wordt dat staten niet verplicht zijn huwlijkscontracten tussen twee mannen of twee vrouwen uit andere staten te honoreren. Ook werd in die wet op nationaal niveau vast gelegd dat een huwlijk per definite een verbond tussen een man en een vrouw is.

De andere wet die regelmatig voorbij kwam wordt "don't ask don't tell" genoemd. Deze weet is van toepassing op alle onderdelen van het leger. Het is in de VS nog steeds verboden om homo of lesbienne in het leger te zijn. Mensen die voor hun homosexualiteit uitkomen worden ontslagen. In de tijd dat Clinton president was is deze wet ingevoerd - tot dan toe waren er af en toe heksenjachten op homo's en de wet was bedoeld om hen te beschermen door te verbieden naar iemands geaardheid te vragen. In de praktijk heeft die wet weinig opgeleverd en gaan er steeds meer stemmen op om 'm af te schaffen... alleen niet zozeer binnen het leger zelf.

Na het diner en alle toespraken ging iedereen naar op de 32 ste verdieping van het Westin Saint Francis, waar het dansfeest plaatsvond. Vanuit de lift van het hotel kan je uitkijken over de stap... hoe hoger we kwamen, hoe minder we zagen vanwege de mist
.Tijdens het diner met Heidi en Theresa

Sonia kwam even buurten

Jill en Steven deden de introducties

Een volle zaal

Eric Alva, de soldaat die een been verloor in Irak en bij thuiskomst uit het leger gezet werd omdat hij uitkwam voor zijn geaardheid

Audra McDonald

Met Brian, Tom en Kacey


De volgende ochtend kwam een deel van de groep samen voor een brunch bij Lime:

De meeste foto's van het gala zijn genomen door Georg Lester

3 opmerkingen:

Lindy zei

Hoi Christel,

Het valt me op hoeveel zwarte kleding er werd gedragen op het gala. Was dat voorschrift, mode of toeval??

Groetjes,
Lindy

Christel zei

Het was een gala, met 'black tie' als kleding voorschrift. Nou wordt dat in San Francisco ruim geinterpreteerd, maar de meeste vrouwen dragen dan een galajurk en die zijn veelal zwart... kleedt mooi af ;-)

Lindy zei

Ja, ik zou me ook niet anders dan in zwart vertonen [grijns]. Dank voor de uitleg!