maandag, september 11, 2006

9/11

Ik was benieuwd hoe het zou zijn om op 11 september in Amerika te zijn. De dag is heel rustig voorbij gegaan. Tijdens de lunch kaartte ik het onderwerp kort aan, maar collega's lijken er liever niet over te praten. Degenen die er iets over zeiden, vertelden dat ze vanochtend een akelig gevoel hadden... mede omdat er vanochtend een vliegtuig omgeleid werd vanwege bagage die door niemand opgeeist werd. OP deze dag voelen veel mensen zich kwetsbaar, maar het zijn vooral de herinneringen van vijf jaar geleden waar men niet aan herinnerd wil worden.

De media staan al ruim een week bol van de berichtgeving over 9/11. Documentaires, films, terugblikken en nieuws items over de stand van zaken nu. Gisteravond en vanavond was er een tweedelige film op ABC over de aanloop naar 11 september 2001. Er is een hoop ever te doen geweest, omdat velen beweerden dat de Democraten nogal veel schuld toegeschoven krijgen. Alsof zij de aanslag hadden kunnen voorkomen. Opvallend was dat de film zonder onderbreking van reclame werd uitgezonden.

Ondertussen lopen Bush en consorten overal te zeggen dat deze dag niet politiek beladen mag zijn en dat er geen partijpolitiek bedreven mag worden. Maar alleen al het fiet dat hij dat zegt, maakt het politiek.

Door alle aandacht voor 11 september werd afgelopen week ander nieuws van de eerste plaats verdrongen. De afgelopen drie weken was Amerika in de ban van John Mark Karr. Hij werd zo'n drie weken geleden in Thailand gearresteerd voor de moord op Jonbenet Ramsey, een jong meisje wiens dood na tien jaar nog onopgelost was. Na al die jaren was er eindelijk een verdachte in deze omstreden zaak - de zaak vanaf het begin doorzeefd van fouten. Het was dagelijks voorpagina nieuws. De foto van het meisje, dat eruit zag als een pop (ze deed aan schoonheidsverkiezingen mee), prijkte op de voorkan van heel wat tijdschrijfetn. Als je in de rij bij de supermarkt stond, keek je tegen haat onwerkelijke poppengezichtje aan.

Na een week of twee bleek dat het openbaar ministerie het opnieuw bij het verkeerde eind had Karr blijkt toch niet de dader, ondanks zijn bekenning.

Geen opmerkingen: