woensdag, november 07, 2012

Verkiezingsuitslag

Sinds het begin van het jaar heb ik geen kabeltelevisie maar. Inmiddels heb ik wel een antenne waarmee ik acht of negen zenders kan ontvangen. Ik mis het niet, want ik kijk weinig TV en de paar programma's die ik wil zien, bekijk ik op mijn iPad.

Er zijn maar een paar momenten, waarop ik de kabel mis en gisteravond was zo'n moment. Hoewel ik via de antenne verschillende zenders ontvang die de verkiezingsuitslag uitzonden, wilde ik het liefst CNN kijken. Maar daar is een simpele oplossing voor: bij vrienden kijken. En da's eigenlijk nog gezelliger ook.

Net als vier jaar geleden, hebben de media bol gestaan over de verkiezingen. Waar met name over gerapporteerd wordt, is de race zelf: wie er voor ligt in de peilingen, waarom welke taktieken daar invloed op hebben en of een aanval in de media al dan niet effectief is. Het gaat veel minder om beleidsvoorstellen en ideeĆ«n voor de komende vier jaar.

Het viel me op dat er in de media veel aandacht was voor 'early voting'. In veel Amerikaanse staten gaan de stemlokalen al dagen voor de verkiezingsdag open, en dat is naast de mogelijkheid om per brief te stemmen. In veel gevallen staan er lange rijen om te kunnen stemmen. De Republikeinen hebben in heel wat staten en stemdistricten de regels voor vroeg stemmen willen veranderen, wat ze er niet altijd doorheen kregen. Ook probeerden ze de vormen van identicatiebewijs in te perken. Het werd alom gezien als een manier om Democratische stemmers bij de stembus weg te houden.

Gelukkig hebben al deze kunstgrepen niet mogen baten. Hier in San Francisco was iedereen door het dolle dat Obama herkozen was. En er was meer om blij om te zien: in vier staten stemden de kiezers voor het openstellen van het huwlijk voor homo's en lesbiennes, wat het totaal op negen staten brengt. En in twee staten zijn de stemmers voor het legaal maken van marijuana voor recreatief gebruik.

1 opmerking:

Anoniem zei

Goed dat ze maruhuana willen legaliseren. Wat een gedoe ook in NL om al die wietkwekers op te pakken en alle "criminaliteit" die daar weer mee samenhangt. Lijkt erg op de vroegere strijd tegen alcohol in de VS. Zonde van alle politie-inzet. Frtjs Jaap