donderdag, november 08, 2012

Genetisch manipulatie

Wie mijn blog leest, weet inmiddels dat men hier niet alleen naar de stembus gaat om een president te kiezen. Er wordt ook voor zetels in het congres en de senaat gestemd, er zijn allerlei lokale verkiezingen en, met name in Californië, zijn er een heleboel referenda.

Eén van de referenda op het stembiljet hier ging over genetisch gemanipuleerd voedsel. Kiezers werden gevraagd voor of tegen te stemmen op het verplicht vermelden van genetisch gemanipuleerde gewassen op de verpakking van etenswaren. Tot mijn verbazing wonnen de tegenstemmers. We zullen voorlopig niet weten of er in een blik soep, zak nootjes of flesje sap ingrediënten zitten die genetisch gemanipuleerd zijn.

Deze uitslag heeft deels te maken met de campagnes die gevoerd zijn... en met name hoe groot het budget was voor campagnes. Een aantal grote bedrijven die 'gezonde' produkten op de markt brengen blijken heel wat geld te hebben gepompt in reclame tegen het referendum. Op Facebook ging een overzicht de ronde waarin je precies kunt zien wie hoeveel aan welke campagne gegeven heeft. Handig overzicht voor de volgende keer dat ik naar de supermarkt ga, want ik ga ervan uit dat de bedrijven die tegen waren zelf genetisch gemanipuleerde gewassen gebruiken.

Overigens is er een discussie gaande of deze manier van beslissingen nemen nog wel werkt zoals het oorspronkelijk bedoeld was. Het referenda systeem in Californië is er om gewone burgers een kans te geven om belangrijke zaken op de agenda te zetten, maar in werkelijkheid hebben bedrijven en andere spelers met grote belangen en diepe zakken het overwicht.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoe lang zit je wel niet in het stemhok, als ze ook allerlei referenda houden?
jaap

Arend01 zei

Op Uitzending Gemist zag ik gister een rapportage over de invloed van lobbyisten op de Amerikaanse politiek en dat nogal schokkerend! Met geld kopen de bedrijven politici om en het is nog legaal ook! Vooral de verbeten idiologie van de bewoners van 740 Park Avenue vind ik walgelijk. Hopelijk gaat het in Nederland niet die kant op...