woensdag, september 14, 2011

Second opinion

Een vriendin heeft een paar weken geleden te horen gekregen dat ze schildklierkanker heeft. Ze ging naar de dokter om uit te zoeken waar de pijn in haar nek en kaak vandaan kwam. De arts was in het California Pacific Medical Center, een van de grotere ziekenhuizen in San Francisco. Daar kreeg ze de diagnose en een afspraak om de tumor operatief te verwijderen, als eerste stap in de behandeling.

Zoals de meeste mensen die ik hier ken, betekende dat niet automatisch dat ze op de gestelde datum onder het mes ging. Na de eerste onderzoeken ging ze verder kijken en vond een andere specialist bij Stanford Hospital, het academisch ziekenhuis van de befaamde universiteit in Palo Alto. Die arts daar had duidelijk meer kennis van zaken maar was nogal verstrooid.

Dus waarom niet nog een derde arts bezoeken? Ze ging ook nog naar UCSF, het academisch ziekenhuis van de Universiteit van Californie in San Francisco. Daar vond ze iemand met ruime ervaring en veel persoonlijke aandacht. Hij nam de tijd om al haar vragen beantwoorden. Het klikte. Dus dat wordt de arts die haar gaat opereren en behandelen.

Het is hier niet meer dan normaal om voor een 'second opinion' te gaan en gaat vaak niet eens om het krijgen van een andere diagnose of ander behandelplan. Het vinden van een arts is hier bijna net zoiets als het vinden van een aannemer voor een verbouwing. Je gaat met een paar in gesprek om de beste voor jouw situatie te vinden.

2 opmerkingen:

jAap zei

Ja dat is bijzonder, want de diagnose is toch wel zenuwslopend vergeleken met een verbouwing. Hier is dat nog heel ongewoon; volgens mij hoef je hier bij een eenmaal afgewezen dokter nooit meer terug te komen...

Christel zei

Hier zouden ze zeggen dat een medische behandeling nog veel belangrijker is dan een verbouwing, dus waarom zou je daarvoor niet voor de beste optie gaan. Dat vindt iedereen normaal, en artsen ook. Het is eerder een reden om harder te werken en vriendelijker te zijn. Een nadeel is af en toe wel dat je bij sommige artsen het gevoel krijgt dat ze bij het eerste consult een beetje een verkooppraatje houden. Maar ja, als je je daar niet goed bij voelt, neem je die arts dus niet. Je wilt immers iemand die je vertrouwt.