zondag, september 11, 2011

10 jaar later

In de media gaat het de hele week al over 11 september. Het tiende jubileum van de aanslagen op het World Trade Center en Pentagon doet Amerikanen terugblikken. Men staat stil bij het feit dat het dagelijks leven veranderd is, dat Amerikanen meer op hun hoede zijn; meer bewust van een dreiging. Het beste voorbeeld daarvan is hoe reizen per vliegtuig compleet veranderd is. Ook de oorlogen die nog steeds naar aanleiding van 11 september gevochten worden, en de velen die daardoor om het leven zijn gekomen, komen in de berichtgeving aan bod. 


Er is, zoals altijd, veel aandacht voor de menselijke kant. De hele week al zien we berichten over slachtoffers en hulpverleners van toen en hoe het nu met hun gaat, of over hoe kinderen die ouders verloren op 11 september nu als tieners in het leven staan. Amerikanen zijn zich ervan bewust dat een hele nieuwe generatie opgroeit in een nieuw tijdperk, overal in de Verenigde Staten. 

Bij AT&T Park hadden ze banners opgehangen met de namen van slachtoffers van 11 september uit de omgeving hier. Dat deed me realiseren hoe dichtbij het komt voor mensen hier. Bijna iedereen kent wel iemand die overleden is op 11 september of anderszins betrokken was. Op mijn Facebook, stond een bericht van iemand die bij de brandweer werkt, die drie weken lang na de aanslag in New York gewerkt heeft. 


1 opmerking:

jAap zei

Op plusminus 10 oktober 2001 vloog ik in de VS en naast mij zat een Amerikaanse vrouw te bibberen van angst...waarom? Hoe moeten de mensen zich dan wel niet voelen waar dagelijks in hun directe omgeving bommen ploffen?