vrijdag, juni 10, 2011

Juridische zaken

Een van mijn collega's merkte laatst op dat hij in verschillende juridische zaken verwikkeld is. Hij is programmeur en draait al een tijdje mee in Silicon Valley en dan kom je vroeg op laat met advocaten in contact.

Een zaak gaat over een patent voor een uitvinding die hij gedaan heeft toen hij bij een groot IT bedrijf werkte. Hij heeft er een dozijn op zijn naam staan, maar als je bij een bedrijf werkt, gaan de rechten naar je werkgever. In dit geval wil die werkgever dat hij met terugwerkende kracht een aantal zaken in het patent aanpast en daar gaat hij niet mee accoord.

Een andere zaak gaat over de verkoop van een startup waar hij een aantal jaren geleden werkte. Zoals gebruikelijk in Silicon Valley, had hij aandelen in de zaak en nu het bedrijf verkocht is, zou haar daar geld van beuren. Alleen de oprichter van de zaak houdt allerlei kosten in die zorgen voor een aanzienlijk lagere opbrengst voor mijn collega. Alle medewerkers en oud-medewerkers van het bedrijf zijn gedupeerd en vechten die gang van zaken aan.

Geen opmerkingen: