woensdag, mei 04, 2011

4 mei

Dodenherdenking gaat hier volledig onopgemerkt voorbij, maar 4 mei is wel een speciale dag voor Star Wars fans. Het komt van een wordgrapje... In de film wordt vaak gezegd: 'May the force be with you'. 'May the fourth' klinkt als 'may the force', dus vandaag zeggen de fans tegen elkaar 'May the fourth be with you'. Ik geloof dat er verder niet zoveel gebeurd.


Dit jaar besteedde de media ook aandacht aan de 50ste verjaardag van de eerste 'Freedom Ride'. De Freedom Riders kwamen op voor gelijke rechten voor 'African Americans' die in het zuiden van Verenigde Staten, waar zij in die tijd nog steeds achter in de bus plaats moesten nemen. Een groep Amerikanen, verschillende van huidskeur, stapte op op 4 mei 1961 in Washington D.C. op de bus naar New Orleans om hiertegen te demonstreren en andere vormen van apartheid in de zuidelijke staten, hier bekend als de 'Jim Crow Laws'.

Honderden werden gearresteerd, maar uiteindelijk wonnen ze de strijd, mede vanwege de aandacht die de media aan het protest gaf. Op 1 november verbood Robert Kennedy, die toen procureur-generaal was, rassenscheiding in nationaal openbaarvervoer.

Geen opmerkingen: