vrijdag, maart 25, 2011

Community management

Nog maar net bijgekomen van SXSW, en alweer naar twee events deze week... Eerst op dinsdagavond naar de Social Media Club voor een panel over de rol van community managers.


Je hebt ze in Nederland vast ook... hier is het een snel groeiende discipline. Elk bedrijf dat social media serious neemt, heeft er minstens eentje. Dat betekent in the praktijk dat de meeste internet startups zo iemand in dienst hebben.

De rol heeft nog geen vastomlijnde definitie, maar draait het om de gemeenschap (community) van mensen die de produkten of diensten van een organisatie gebruiken. De community manager heeft als taak met met hen te communiceren, op berichten te reageren, ze te betrekken en soms zelfs hun help inschakelen. Firefox is daar bijvoorbeeld erg goed in: zij hebben een community van vrijwilligers georganiseerd die het produkt zelf mee helpen ontwikkelen.

Veel andere bedrijven zetten hun gebruikers-community in om te helpen bij marketing activiteiten. Vanwege de populariteit van social media heb je als marketeer potentieel duizenden mensen die jou boodschap kunnen verspreiden... dat doen ze als ze je een warm hart toedragen en als je ze leuke dingen geeft om met vrienden te delen. Een goede community manager bedenkt dus leuke blog posts, video's of tweets en heeft een goede vinger aan de pols van de gemeenschap.

Dat betekent ook dat veel vragen, verzoeken en klachten bij de community manager terecht komen... een ander facet van de rol.

Woensdag presenteerden ik samen met onze community manager Jon, Flipboard aan het pub
liek bij SF New Tech, een maandelijkse bijeenkomst voor technologie-bedrijven. Ik ga er al jaren heen om even een biertje te drinken, mensen te ontmoeten en te horen over de nieuwste vinden op het gebied van internet, mobiel en IT. Ik kende dan ook heel wat mensen onder de bezoekers.

Gisteravond had ik ook nog naar het jaarlijkse Twestival kunnen gaan, of het launch-feestje van Podio, maar heb heb besloten het even rustig aan te doen en die eer aan mij voorbij te laten gaan....

Geen opmerkingen: