dinsdag, november 04, 2008

Verkiezingsdag

De foto’s en verhalen van het weekend met Edith in New York volgen nog. Ik heb er nog geen tijd voor gehad, want toen Edith gistermiddag weer naar Amsterdam vertrok, ging ik direct naar ad:tech.

Vandaag is de grote dag! Amerikanen staan in de rij om te mogen stemmen. De burgermeester van New York moest 45 minuten wachten voordat hij aan de beurt was, want hij wilde geen voorkeursbehandeling. De opkomst is hoger dan andere jaren en waarschijnlijke worden er records verbroken.

De afgelopen dag is er nog heftig campagne gevoerd door de candidaten en hun teams. Op straat stonden vrijwilligers flyers uit te delen met adressen van call centers waar je heen kunt gaan om te helpen door mensen in andere staten te bellen. New York is net als Californie een van de staten die al jaren door de democraten gewonnen wordt. Maar Pensylvania bijvoorbeeld laten de peilingen zien dat McCain met een kleine meerderheid gaat winnen. Als Democraat-stemmer in New York kan je meer impact op het eindresultaat hebben door een aantal mensen in andere staten te bellen dan door je eigen stem uit te brengen.

Vanochtend hoorde ik dat Obama’s team een geavanceerde database gebruikt om mensen te sms-en. Ze kunnen bijhouden wie er gestemd heeft en een berichtje sturen in de loop van de middag naar degenen die nog niet in het stemlokaal geweest zijn.

Ook is er van alles te koop – petjes, T-shirts, buttons en zelfs condooms met de namen van de kandidaten erop. In de meeste gevallen zijn het de straatverkopers die er geld mee verdienen en gaan er geen donaties naar de campagne teams.

Ook grotere merken proberen een graantje mee te pikken de verkiezingsgekte; niet zozeer door meer te verkopen, maar om goodwil te genereren. Bij Starbucks kun je bijvoorbeeld een gratis kop koffie krijgen als je zegt dat je gestemd hebt en Ben & Jerry’s deelt ijsjes uit aan stemmers.

Vanavond zijn er allerlei feestjes geoorganiseerd om samen de uitslagen te bekijken. Helaas mis ik die in San Francisco van vrienden, maar bedrijven hier op de beurs zijn ook verschillende bedrijven die feestjes geven. Ondanks dat ik heel moe ben, denk ik dan ik wel even ga kijken.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hier lijkt het wel of het onze eigen verkiezingen zijn. Nederland schijnt van alle landen het meest Obama-land te wezen. Ze waren op TV dus heel enthousiast.
Gr. Jaap

Christel zei

Hier hoor ik ook alleen maar enthousaste geluiden.. ik denk dat McCain aanhangers wijslijk hun mond houden