woensdag, februari 06, 2008

Gelijke rechten

In het kantoor van Electronic Arts in Redwood City had the Human Rights Campaign een bijeenkomst georganiseerd over gelijke rechten op het werk voor homo's en lesbiennes. Er waren sprekers van Cisco, Chevron, Levi's, Nike en Merrill Lynch, allemaal bedrijven die er alle aan doen om alle medewerkers gelijk te behandelen. Dat betekent onder andere dat ze verschillende zaken rechtrekken, die door de Amerikaanse overheid niet geregeld worden.

Zo betaal je als medewerker met partner van hetzelfde geslacht belasting op de ziektekostenverzekering die je wergever voor je partner verschaft. Dat wordt gezien als extra inkomen. En terwijl de betaalde premies van volksverzekeringen overgedragen worden aan een echtgenoot bij overlijden, krijgen een ongetrouwde partner niets... en als homostel heb je hier niet de mogelijkheid om te trouwen.

Iemand in het publiek vertelde dat hij de avond ervoor belastingaangifte gedaan had samen met zijn partner. Als getrouwd stel hadden ze 7000 dollar bespaard. Meestal realiseer ik het me helemaal niet dat Amerika enorm achterloopt op Nederland op dit gebied, maar om al deze voorbeelden te horen is best schokkend.

Na afloop was er een borrel in de atrium van het AE-kantoor. De meeste mensen die er waren, werken in goede banen bij bekende bedrijven. Geen slechte plek om te netwerken dus...

Iemand in het publiek had de'100 dollar laptop' die door Nicholas Negroponte bedacht is voor zijn project om elk kind in de derde wereld een computer te kunnen geven. Ik heb er al veel over gelezen, maar ik had er nog nooit een gezien. De laptop kost trouwens 200 dollar en voor Amerikanen was hij voor een beperkte tijd te koop voor $400, omdat je verplicht was er twee te kopen. Een voor jezelf, een een voor ee kind in een ontwikkelingsland.

2 opmerkingen:

Joep zei

Inderdaad veel van gehoord, maar nog nooit een gezien. overigens een goede zaak dat als je als "rijke" westerling wil profiteren/je wil laten zien met die laptop dat ze je veel laten betalen. Hopelijk is de winst ook gegaan naar de derde wereld.

Christel zei

De organisatie die de laptops maakt heet One Laptop Per Child en is een non-profit en heeft dus geen winstoogmerk.