donderdag, mei 24, 2012

Vrijwilligerswerk

Sinds begin dit jaar doe ik vrijwilligerswerk voor Larkin Street Youth Services. Afgelopen jaar hielp ik daar met Thanksgiving - eten serveren aan dakloze jongeren - maar dat was iets eenmaligs. 


Larkin Street biedt allerlei diensten aan aan dakloze en kansarme jongeren. Ik wilde graag voor hen werken toen ik erachter kwam dat een op de drie dakloze jongeren in de LGBTQ categorie valt. In Amerika staat dat voor lesbian, gay, bisexual, transgender en queer. Veel van die jongeren komen naar San Francisco van andere staten, waar minder tolerant met homoseksualiteit wordt omgegaan... laats staan dat het geaccepteerd is. 

Na een selectieproces en een aantal trainingen, mocht ik als vaste vrijwilliger aan de slag. Ze plaatste me in een huis met jongeren die uit de pleegopvang komen. Ze zijn tussen de 18 en 20 en wonen negenen in een huis; voor Nederlandse begrippen lijkt het op een studentenhuis.

Elke maandagavond ga ik erheen om activiteiten met hen te doen. Meestal komt dat neer op spelletjesavond. Monopoly, Cranium, Scrabble, Uno of iets dergelijks. Af en toe doen we iets anders zoals samen koken of een film kijken. Het gaat er vooral om dat de jongeren positieve voorbeelden in hun leven hebben en met nieuwe dingen in aanraking komen. 

Ze mogen twee jaar in dit huis blijven. Ze zijn in principe zelfstandig, maar er is wel wat begeleiding en toezicht.  Het doel is dat ze na twee jaar volledig zelfstandig kunnen wonen.  Omdat ze uit de pleegzorg komen, krijgen ze van de overheid hun opleiding vergoed, maar lang niet allemaal maken ze daar gebruik van. De meesten hebben een baantje op basis van uurloon en een paar gaan naar school. 

Nu ik het een aantal maanden doe, begin ik een aantal van de jongeren beter te kennen. En zij mij ook... ik krijg langzaam maar zeker wat meer over wat er in hun leven speelt te horen. Ze voelen zich ook genoeg op hun gemak om in hun eigen taal te spreken - straattaal. Daar hadden we het laatst over en ik kwam erachter dat ze het echt als een andere taal zien. Voor mij is het de taal die ik kan uit rap-muziek en ik heb al verschillende woorden bijgeleerd. 

Het allerlaatste woord is rachet. In mijn omgeving zegt niemand dat was, maar vermoed dat het over een aantal maanden mainstream is. Een van de jongeren vroeg me of ik wist wat het betekent. Nee dus. Haar uit leg: 'hella ghetto.' Gelukkig waat ik inmiddels wat die twee woorden betekenen... Ghetto betekent ordinair of goeiekoop; met hella geef je de vergotende trap aan. (Je kunt hella overigens ook alleenstaand gebruiken en dan betekent het gaaf of cool.)


4 opmerkingen:

Anoniem zei

gaaf C. !

Anoniem zei

jAap

Christel zei

Dank je, Jaap :-)

Christel zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.