zondag, april 29, 2012

Speakeasy

Van 1920 tot 1933 was het in de VS verboden om alcohol te maken, vervoeren en drinken. Dit verbod staat bekend als de 'prohibition', en wordt in het Nederlands drooglegging genoemd.

Tijdens deze periode werd er heus nog wel alcohol gedronken, maar het moest allemaal stiekem. De zwarte markt woekerde en   de 'Speakeasy' ontstond, een klandestien lokaal of achterkamertje dat er van binnen uitzag als een bar, maar waar van buiten niets te zien was.

Vaak was de bar snel te verbergen door er een boekenkast of zoiets voor te schuiven en iedereen wist de . En je kon er alleen naar binnen met een wachtwoord en zodra je te dronken werd en voor overlast zou kunnen zorgen, werd je eruit getrapt. Het is ook de tijd van de rum-runners en bootleggers - mensen die illegaal alcohol transporteerden. Het moeten spannende tijden geweest zijn, die vooral hier nog steeds erg tot de verbeelding spreken.

Want hier zijn nog een aantal van de Speakeasy's bewaard gebleven. In San Francisco draaien er zelf nog en paar, waaronder Bourbon and Branch. Je kunt er een reservering maken om er twee uur te dinken. Je krijgt dan een wachtwoord waar je mee naar binnen mag. Het hele interieur is bewaard gebleven, compleet met velours behang en spiegels aan de muur. Ze hebben er een uitgebreid menu met cocktails uit de jaren '20. Ik wilde er al heel lang naartoe en gisteren kwam het er eindelijk van.

Je mag er geen telefoon of camera gebruiken (het is er trouwens te donker om te fotograferen zoals je kunt zien op de ene foto die ik wist te schieten) en je wordt geacht niet al te luid te praten. Na twee uur wordt je vriendelijk gevraagd om plaats te maken voor de volgende gasten. Je mag dan nog verder drinken in de bibliotheek. Da's de ruimte naast de ruimte met tafels, waar een staande bar is. Daar kan trouwens iedereen terug zonder reservering, zolang je het wachtwoord weet.... en dat ik 'books'. Niet doorvertellen hoor!

Geen opmerkingen: