dinsdag, augustus 23, 2011

Aardbevingen


Er was vandaag een aardbeving aan de oostkust. Ik was net met iemand in New York aan de telefoon toen het gebeurde. Ze brak het gesprek abrupt af omdat haar gebouw geƫvacueerd werd. Ik wist in eerste instantie natuurlijk niet waarom, maar zag al snel op Twitter dat allerlei mensen het over een aardbeving in Virginia hadden. Hij bleek in 22 staten te voelen te zijn, maar met 5.8 op de Schaal van Richter was de schade erg beperkt.

Schijnbaar komen dergelijke aardbevingen een keer in de honderd jaar aan de oostkust voor. En het was waarschijnlijk de zwaarste beving aan de oostkust ooit. Hier in het westen zijn ze veel gebruikelijker en maken we ze van die sterkte elk jaar wel een keer mee. Er werden daarom al snel grappen gemaakt over de paniekerige reactie in het oosten. Zo deed deze foto met bijschrift de ronde op internet:

De verwoesting van de aardbeving

Overigens voelde ik hier net een aardbeving, terwijl ik dit zit te schrijven. Meteen op Twitter gecheckt en ja hoor. Een kleintje maar, al was in in San Francisco duidelijk te voelen. Het was in ieder geval niet de 'big one' waar mijn collega's het vanochtend over hadden... want bijna elke aardbeving doet mensen hier realiseren dat er elke 100 jaar een hele grote aardbeving in de Bay Area plaatsvindt. En de laatste grote in San Francisco vond plaats in 1906.

3 opmerkingen:

Frans zei

Goh, ik zit volgende maand voor drie dagen in SF. zal je net zien dat die big one dan komt.
Mag ik je gelijk nog wat vragen?
ik zag ook je foto's vanaf de Ned. Ambassade. Vorig jr wilde ik vanaf een hoog gebouw foto's maken maar ik mocht nergens in. Weet jij een (kantoor) gebouw waar ik naar boven kan om foto's te maken?
Alvast bedankt en de groeten, Frans.

Christel zei

Hi Frans, er zijn wel wat gebouwen waar je naar boven kunt.

Midden in het centrum, aan Union Square zit een Cheesecake Factory op de bovenste verdieping van Macy's. Niet het allerhoogste gebouw, maar wel een mooi uitzicht. Het adres is 251 Geary Street.

Het De Young Museu heeft een mooie uitkijktoren. Je moet wel entree betalen, maar het is de moeite waard (natuurlijk mede vanwege de kunstcollectie).

Niet een gebouw, maar de top van Bernal Heights heeft een prachtig uitzicht over de stad.

En dan zijn er verschillende luxe restaurants op de bovenste verdieping van hotels en kantoorgebouwen. Hier is een overzicht: http://www.sftravel.com/skydeck.html

Veel plezier!

Frans zei

Bedankt voor de tips Christel, ik ben zelf al in hotel The Westin St. Francis op Union Square naar boven geweest en heb vanuit de lift foto's kunnen nemen.
In De Young museum heb ik alleen het restaurant gezien, maar ik ga zeker in een van die restaurants kijken in een van die hoge gebouwen.
Twin Peaks was ook heel mooi, maar Bernal Heights lijkt me ook de moeite waard.
Grappig trouwens die foto van dat monument op Marketstreet, daar werd nog een leuk verhaal bij verteld over die vorige aardbeving, dat mensen daar briefjes achter lieten dat ze nog leefden, maar dat verhaal zal je wel kennen.
Kan me voorstellen dat jij je daar op je plek voelt in die stad, ik voelde me als (ex) Amsterdammer ook onmiddelijk thuis en ga er graag weer naar toe.
Groetjes, Frans.