donderdag, augustus 18, 2011

18

Mijn nieuwste collega is maar tijdelijk aan de slag bij Flipboard - het is haar vakantiebaantje. Ze is net klaar met highschool en gaat na de zomer studeren aan Stanford. Ze werd deze week 18; officieel volwassen. Dat is ook hier een mijlpaal, ondanks dat je met 16 al mag auto rijden en pas met 21 alcohol mag drinken. Toch krijgen Amerikanen op hun 18de er verschillende rechten en plichten bij.


Zo mag je hier vanaf je 18de stemmen, kan je opgeroepen worden om in een rechtbank-jury zitting te nemen en moet je belastingaangifte doen. Daarnaast mag je een auto op je naam hebben, onroerend goed bezitten en contracten aangaan.

Als achtienjarige kun je ook als volwassene vervolgd worden, mocht je een misdrijf begaan. Winkeldiefstal kan leiden tot een gevangenisstraf in plaats van een waarschuwing. Je kunt ook de anderen 'ge-sue-ed' worden... (een civiele rechtzaak kan tegen je aangespannen worden).

In sommige staten kun je je ook strafbaar maken door op je 18de met iemand naar bed te gaan die nog geen 18 is. Als een meerderjarige sex heeft met een minderjarige, maakt de meerderjarige zich schuldig aan 'statutory rape'. Daar staat gevangenisstraf op en als je veroordeeld wordt, je wordt voor de rest van je leven opgenomen in publieke het 'sex offenders' dossier.

In California en de meeste andere staten mag je op je 18de ook een geweer kopen. Voor een pistool moet je in de meeste gevallen 21 zijn.

Geen opmerkingen: