vrijdag, oktober 05, 2012

Debat

De media staan al een jaar bol van de verkiezingen. Eerst de Republikeinse 'primaries' en de laatste maanden gaat om Obama tegen Romney.  Allebei werden officieel kandidaat gesteld door de conventies van hun respectievelijke partijen. Dat zijn spektakels van drie dagen waar ene politicus na de andere voor een paar minuten spreekt. Op de conventie van de Rpublikeinen stal gastspreker Clint Eastwood de show, waar hij vervolgens enorm voor bekritiseerd werd omdat hij niet echt voorbereid was en uit de losse pols sprak met een fictieve Barak Obama. Dar zorgde er ook voor dat veel mensen de indruk kregen dat Romney de regie kwijt was.

De ster van de Democratische conventie was Bill Clinton. De man is een begaafd spreker en wist haarfijn uit te keggen, waarom Amerika met Obama op het goede pad is. Het hielp, want Obama schoot vervolgens omlaag in de peilingen.

Sindsdien zijn de media gefocust op de debatten, waarvan de eerste deze week plaatsvond. Volgens de experts zou Romney nog een laatste kans hebben om de race naar zijn hand te zetten als hij het goed zou doen in de debatten. Woensdagavond was het zover. Ik ging ervoor naar een bijeenkomst om samen met gelijkgezinden het debat te kijken... en Romney kwam als winnaar uit de bus. Het was niet zozeer omdat hij zo sterk overkwam, het lag misschien nog wel meer aan Obama's teleurstellende optreden.

De volgende avond ging ik naar een Obama 'fundraiser'. Een collega had me ervoor uitgenodigd. Het was gewoon bij iemand thuis, met zo'n 40 gasten. Via Skype spraken we met de persoon die de dagelijkse leiding heeft over de campagne van Obama. In haar analyse van het debat focuste ze volledig op Romney; zijn oprtreden verdiende een oscar omdat het vol onwaarheden zat.

Ze spark ook over het feit dat stemmen in Californië niet een verchil zal maken, omdat de Democraten altijd een meerderheid halen. Daarom gaf ze een paar suggesties voor mensen die op een andere manier invloed willen hebben op de verkiezingsuitslag. Je kunt je vrienden en familie bellen in 'swing states'. Dat zijn de staten waar het niet duidelijk is wie er gaat winnen, en daarvan is Ohio de belangrijkste. Of je kunt geld doneren aan de campagne. Ik heb mijn stem op Obama gegeven in de vorm van geld, want naar de stembus mag ik niet als buitenlander.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Maakt het veel uit? Wat kan een president? Voor mij was de lakmoesproef het sluiten van Guantanamo Bay, wat Obama beloofde. Nog steeds is het in gebruik. Wat dan met de invloed van een president op de echt belangrijke dingen? En wie heeft het eigenlijk dan wel voor het zeggen?
jAap

Christel zei

De macht van een president wordt beperkt door het congres en de senaat. Als die tegen zijn, kunnen ze heel wat tegenhouden. Dus als daar de lui van de andere partij de meerderheid hebben, heb je het als president erg moeilijk om wetsvoorstellen er doorheen te krijgen. In de senaat hoeft een partij niet eens de meerderheid te hebben om wetten te stoppen (lees http://doormijnogen.blogspot.com/2010/01/filibuster.html)

Het is een wonder dat de nieuwe zorgwet er doorheen heeft gekregen (lees: http://doormijnogen.blogspot.com/2010/04/zorgwet.html). Maar hij heeft ook veel andere goede dingen gedaan, zoals de stimulus voor de autoindustrie, het beëindigen van de oorlog in Irak en het pakken van Bin Laden bijvoorbeeld.

Daarnaast heeft een president nog op een andere manier macht: door de leden van het hoger gerechtshof te benoemen. Als er een te oud wordt, moet de zittende president een nieuwe benoemen. En hoewel de justitiële onafhankelijk behoort te zijn, zijn er liberale en conservatieve interpretaties van de grondwet.

Er zijn hel wat wetten die door het parlement worden aangenomen (federaal of op staatsniveau) die als onwetmatig worden aangevochten door belangengroepen. Zo werd Obama's zorgwet als onconstitutioneel bestempeld door de Republikeinen, totdat het hoger gerechtshof er een uitspraak over deed in het voordeel van Obama, met een hel nauwe meerderheid.

De komende tijd zullen weer hel wat bestaande wetten door de waaronder wetgeving die abortus en homohuwelijk. Het zo bijvoorbeeld weer illegaal kunnen worden om abortus te plegen.

Arend01 zei

De Replublikeinen hebben goed door dat hoe armer mensen hoe conservatiever ze worden. Romney gaat de 99% weer wat armer maken dus dat gaat de verkeede kant op voor de Democraten. Omdat ik vaak naar de Daily Show en Real Time met Bill Maher kijk ben ik natuurlijk wel wat vooringenomen. ;)

Christel zei

Arend, laten we hopen dat Obama een tweede termijn krijgt.