donderdag, april 21, 2011

Birther

Volgend jaar zijn er weer presidentsverkiezingen in de VS. Daar gaat het al dagelijks over in het nieuws, ondanks dat niemand zich nog officieel kandidaat heeft gesteld, buiten Obama. De Republikeinen zijn nog aan het afwachten. Dat was vier jaar geleden wel anders.


Degene die het dichtste bij een kandidaatstelling komt is Mitt Romney, die in het in 2008 tegen McCain opnam in de voorverkiezingen. Hij heeft een onderzoekscommissie ingesteld die moet bepalen of bij inderdaad een gooi naar het presidentschap moet doen.

Daarnaast spelen nog wat anderen openlijk met de gedachte om zich kandidaat te stellen: natuurlijk Sarah Palin, maar ook Donald Trump. Hij heeft de knoop nog niet doorgehakt. Hij zou er veel voor moeten opgeven, waaronder zijn TV programma's. Ook zou hij meer openheid van zaken moeten geven over zijn financiële handelen.

Trump beweert dat hij het land net zo succesvol kan maken als zijn bedrijf. Maar toot nu toe heeft hij zich vooral om een onderwerp druk gemaakt: of Obama wel echt een Amerikaan is. Als hij dat niet is, zou het namelijk illegaal zijn voor hem om president te zijn.

Dit onderwerp komt niet zomaar uti de lucht vallen... Al vanaf de verkiezing van Obama gaan er geruchten dat hij niet op Hawaii geboren zou zijn maar in Kenia. Zijn team zette destijds als reactie op de geruchten Obama's 'Certificate of Live Birth' op zijn website, maar dat wakkerde de verdenkingen alleen maar meer aan.

Inmiddels is er een hele beweging die de 'birther movement' genoemd wordt. Deze 'birthers' willen Obama's 'birth certificate'. Dat is net iets anders dan een certificate of live birth, maar net zo geldig, alleen is de doorsnee Amerikaan minder bekend met de Certificate of Live Birth. De verwarring wordt tegen Obama gebruikt door de birthers, en de rechtse media. Veel mensen die zich birther noemen hebben ook affiniteit met de Tea Party, wat wellicht een beeld geeft van het gedachtengoed. Door de meeste Amerikanen wordt het hele onderwerp van Obama's burgerschap niet serieus genomen, maar er zijn staten waarin dit nog een rol kan gaan spelen.

Het issue leek allang overgewaaid, maar Trump rakelt het weer op. En met resultaat, want hij krijgt er veel aandacht mee en hij loopt zelfs voor in de peilingen ten opzichte van ander mogelijk Republikeinse presidentskandidaten.

Geen opmerkingen: