vrijdag, maart 29, 2013

Gelijke rechten

Deze week heeft het nieuws bol gestaan van de gelijke rechten voor homo’s en lesbiennes wat betreft het huwelijk. Het hoogste gerechtshof van de VS, de Supreme Court, hield hoorzittingen voor twee zaken op dat gebied. Op maandag ging het over ‘Prop 8’: het referendum in Californie dat de huwelijken tussen mensen van de gelijke sexe illegal maakt. In de hoorzitting op maandag ging het erom of dat al dan niet tegen de grondwet ingaat.

Op dinsdag ging het om de ‘defense or marriage act’ ofwel, DOMA. President Clinton heeft de wet destijds aangenomen, mt als gevolg dat de federale overheid de huwlijken tussen twee mannen of twee vrouwen niet hoeft te erkennen. Binnen Amerika zijn er namelijk staten die zulke huwlijken wel toestaan en afsluiten. In de praktijk betekent dat, dat een stel voor de staat getrouwd is, maar voor de federale overhei niet met als gevolg dat ze bijvoorbeeld als alleenstaanden belastingaangifte moeten doen, erfrecht niet van toepassing is of, als een van de echtgenoten niet Amerikaans is, hij of zij geen immigratievisum kan krijgen op basis van de relatie. In totaal zijn er zo’n 1100 ongelijkheden.

De uitspraak zal nog maanden op zich laten wachten, en het is moeilijk te voorspellen wat de negen rechters zullen beslissen, al bleken de argumenten die de mensen tegen gelijke huwelijksrechten aandroegen erg zwak en vooral te rusten op hun overtuiging dat homoseksualiteit onnatuurlijk of immoreel is.

Beide zaken brachten heel wat mensen op de been in Washington DC. Daar waren demonstraties voor beide kanten, al had ik de indruk dat de mensen voor het openstellen

van het huwlijk in de meerderheid waren. Er was ook een protestactie op Facebook: mensen voor gelijke rechten veranderden hun foto in het voor de gelegenheid rood getinte logo van de Human Rights Campaign; het =-teken.

Opvallend veel hetero’s deden mee aan de actie, die op zichzelf weer veel aandacht in de media kreeg, omdat Facebook een zee van rood werd. Uit onderzoek blijkt dat Amrikanen de laatste tien jaar enorm zijn opgeschoven en een meederheid is nu voor het opstellen van het huwelijk. Het percentage ligt nu op 58 procent, en voor groep in de leeftijd tussen 18 en 29 is dat 81 procent.

Die verschuiving heeft vermoedelijk te maken met het alledaags beeld van homo’s en lesbiennes in populaire TV-programma’s als Ellen, Glee en Modern Family. Dankjewel Hollywood! Maar ook met het feit dat steeds meer Amerikanen uit de kast zijn gekomen de laatste jaren, waardoor iedereen wel iemand kent in zijn familie of vriendenkring die homo of lesbisch is... en als het iemand betreft die je zelf kent, is het een stuk lastiger discrimineren.

1 opmerking:

Anoniem zei

Leuk dat je weer verhalen schrijft! Jaap