woensdag, december 22, 2010

Nieuw begin

In de anderhalve maand dat ik nit geblogd heb, zijn er verschillende momenten geweest waarop ik het miste. Dan maakte ik iets mee of hoorde ik iets dat ik typisch Amerikaans vond. Iets wat ik nog niet eerder wist over dit land. Hoewel ik heel wat kwijt kan op mijn Tumblr blog, vind ik dat soort dingen er niet passen. Daarom heb ik besloten hier af en toe weer wat te schrijven (in een nieuw lettertype).

Zo was het weer de afgelopen weken in het midden en noord-oosten van de VS extreem koud met veel sneeuw. Ik woon hier nu ruim vijf jaar, maar ik hoorde voor het eerst van 'lake-effect snow'. Da's sneeuw die boven de grote meren in Illinois en Michigan ontstond en voor een vroege winter zorgde in die gebieden. Wekenlang hoorde je op elk nieuwsbericht over de kou en de 'lake-effect snow.'

Zo waren er nog wel meer dingen. Onlangs deed de onderstaande wereldkaart de ronde op internet. Als inwoner van San Francisco vond ik het erg grappig om te zien omdat het het vertekende beeld op de rest van de wereld van de mensen hier aangeeft, wat tegelijkertijd betekent dat men zich heus wel bewust is van dit wereldbeeld.


Om een paar typische dingen eruit te lichten: Californie neemt half Amerika in beslag. Er zijn verder maar een paar steden en staten, zoals New York en L.A. De rest van Amerika is een-dimensionaal van hieruit gezien: het religeuze deel van het land waar je niets te zoeken hebt, behalve als je gaat skieen (Tahoe) of gokken en feesten (Las Vegas). Kennis over de rest van de wereld is vooral bepaald door producten die hier populair zijn die er vandaan komen. Terwijl de rest van Amerika er wellicht niet zo zou bij stilstaan, is men zich hier erg bewust van het feit dat de goedkope producten van Walmart in China gemaakt worden.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuk Christel dat je weer terug bent. Ik heb je verhalen gemist.

Pap

Frans zei

dag christel, vind je het goed dat ik de kaart op mijn facebook zet, met jouw (verkorte) tekst en jouw naam als bron vermelding?

Christel zei

Je mag de kaart gerust elders gebruiken. Je hoeft me niet eens als bron te vermelden, want ik heb 'm niet gemaakt... maar je mag gerust laten weten dat je er via mijn blog opstuitte...

Anoniem zei

Zal dan maar weer regelmatig kijken op je blog :-) Leuk, leuk, leuk... Dikke kus, Heidi

jAap zei

Ha, daar ben je weer! Groeten Jp