woensdag, mei 30, 2012

Kampeertijd

Afgelopen week in de supermarkt waren de verpakkingen van chips en ander snack-voedsel extra groot. Dus ik wist al hoe laat het was... Memorial Day zat eraan te komen. Tijd voor barbecue-feestjes and kamperen! Maandag was het zover... dus we hadden lekker een lang weekend. 

Een van de redenen waarom ik minder blog, naast dat ik het druk heb, is dat ik het idee heb over de meeste zaken al een keer geschreven heb. Ik heb al een keer verteld dat Memorial Day het officieuze begin van de zomer is en dat veel Amerikanen dan gaan kamperen. Dat deed ik dit jaar ook weer.

We zouden naar een camping aan de kust gaan, ten zuiden van Santa Cruz, maar op het laatste moment kwam ik erachter dat ik voor de verkeerde data gereserveerd had. Ik had al eerder in de week geprobeerd een andere kampeerplek te vinden omdat het fris zou zijn aan zee, slechts een graad of 15, terwijl het landinwaards zo'n 25 graden zou zijn... en er was niets meer te krijgen. Alles was volgeboekt. Toch nog maar een keer rondgebeld en uiteindelijk de laatste plek op een kamping aan de Russian River weten te bemachtigen, vijf kilometer buiten Guerneville.Ook leuk :-)

Leuke camping in de Red Woods

 Vlakbij een champagne-maker, waar we natuurlijk even gingen wijnproeven (na een lange wanderling.)


 Dagje aan de rivier

De vuilnisauto van de camping

Op weg terug naar huis. Bijna thuis...

donderdag, mei 24, 2012

Vrijwilligerswerk

Sinds begin dit jaar doe ik vrijwilligerswerk voor Larkin Street Youth Services. Afgelopen jaar hielp ik daar met Thanksgiving - eten serveren aan dakloze jongeren - maar dat was iets eenmaligs. 


Larkin Street biedt allerlei diensten aan aan dakloze en kansarme jongeren. Ik wilde graag voor hen werken toen ik erachter kwam dat een op de drie dakloze jongeren in de LGBTQ categorie valt. In Amerika staat dat voor lesbian, gay, bisexual, transgender en queer. Veel van die jongeren komen naar San Francisco van andere staten, waar minder tolerant met homoseksualiteit wordt omgegaan... laats staan dat het geaccepteerd is. 

Na een selectieproces en een aantal trainingen, mocht ik als vaste vrijwilliger aan de slag. Ze plaatste me in een huis met jongeren die uit de pleegopvang komen. Ze zijn tussen de 18 en 20 en wonen negenen in een huis; voor Nederlandse begrippen lijkt het op een studentenhuis.

Elke maandagavond ga ik erheen om activiteiten met hen te doen. Meestal komt dat neer op spelletjesavond. Monopoly, Cranium, Scrabble, Uno of iets dergelijks. Af en toe doen we iets anders zoals samen koken of een film kijken. Het gaat er vooral om dat de jongeren positieve voorbeelden in hun leven hebben en met nieuwe dingen in aanraking komen. 

Ze mogen twee jaar in dit huis blijven. Ze zijn in principe zelfstandig, maar er is wel wat begeleiding en toezicht.  Het doel is dat ze na twee jaar volledig zelfstandig kunnen wonen.  Omdat ze uit de pleegzorg komen, krijgen ze van de overheid hun opleiding vergoed, maar lang niet allemaal maken ze daar gebruik van. De meesten hebben een baantje op basis van uurloon en een paar gaan naar school. 

Nu ik het een aantal maanden doe, begin ik een aantal van de jongeren beter te kennen. En zij mij ook... ik krijg langzaam maar zeker wat meer over wat er in hun leven speelt te horen. Ze voelen zich ook genoeg op hun gemak om in hun eigen taal te spreken - straattaal. Daar hadden we het laatst over en ik kwam erachter dat ze het echt als een andere taal zien. Voor mij is het de taal die ik kan uit rap-muziek en ik heb al verschillende woorden bijgeleerd. 

Het allerlaatste woord is rachet. In mijn omgeving zegt niemand dat was, maar vermoed dat het over een aantal maanden mainstream is. Een van de jongeren vroeg me of ik wist wat het betekent. Nee dus. Haar uit leg: 'hella ghetto.' Gelukkig waat ik inmiddels wat die twee woorden betekenen... Ghetto betekent ordinair of goeiekoop; met hella geef je de vergotende trap aan. (Je kunt hella overigens ook alleenstaand gebruiken en dan betekent het gaaf of cool.)


dinsdag, mei 08, 2012

Sunday Streets

Een typisch San Franciscaans initiatief is 'Sunday Streets', waarbij een aantal straten autovrij gemaakt worden voor een dag. Het milieubewustzijn van de inwoners hier is immers er hoog. Afgelopen zondag was The Mission, bij mij om de hoek, aan de beurt. Ik liep er toevallig tegenaan op weg naar een restaurant voor brunch.

Heel Valencia Street en 24th Street waren afgezet om ruimte te maken voor voetgangers en fietsers. Daar werd gretig gebruik van gemaakt, want het weer was prachtig. En van zo'n gelegenheid wordt op nog heel wat andere manieren gebruik gemaakt. Ineens waren er allerlei terrasjes, kraampjes, yogalessen en een klassieke autoshow. Tja... daarom hou ik zo van deze stad. Na de brunch heerlijk de tijd genomen om van het geheel te genieten.








zaterdag, mei 05, 2012

Drooglegging

Nog geen week gaat voorbei en ik zit alweer in de 'prohibition'-sfeer. Deze keer omdat gisteren twee vrienden hun verjaardag vieren met een feest in het thema van de drooglegging. Je had een wachtwoord nogid om binnen te mogen en het feest werd in de achterzaal van een danstent gehouden.

Alle gasten werden geacht zich te kleden zoals ze dat in die tijd deden. Wie mijn blog een beetje volgt, waar dat Amerikanen, of ieder geval San Franciscans daar erg goed in zijn. Bijna niemand viel uit de toon... zoals je kunt zien:



 Ik had besloten om mannenkleding van de jaren '20 aan te trekken en Ben bleek verleed als vrouw. Zijn we niet een prachtig stel?







Foto's zijn van Ken Yeung (snapfoc.us)