donderdag, maart 31, 2011

Droogte voorbij

Deze week is de droogte die de laatste jaren in Californie heerste, officieel opgeheven door goeveneur Jerry Brown. De afgelopen winter heeft het vaak geregend in San Francisco en de Bay Area... en als het regende, kwam het vaak met bakken uit de lucht.


In de skigebieden hier, zijn enorme pakken sneeuw gevallen.
Een vriendin die in de buurt van Lake Tahoe woont, heeft de sneeuw tot aan de tweede verdieping van haar huis - zier rechts een van de foto's die ze online zette. Skiers en snowboarders maken er dankbaar gebruik van - het skiseizoen is ook veel langer dan andere jaren.

Het lijkt erop dat de regenperiode van dit jaar op z'n eind komt... er zijn temperaturen van ruim 30 graden in San Francisco voorspeld dit weekend... en ik ben op weg naar Palm Spring, waar het tegen de 40 gaat worden!

woensdag, maart 30, 2011

Uitgewebt

Voor de vijfde keer was ik bij Web 2.0 Expo dezeweek. Ik weet nog hoe spanned ik de eerste keer vond om erheen te gaan. Het was een congres waar ik in Nederland al van gehoord had vanwege alle prominente sprekers. Het concept 'Web 2.0' was nog relatief nieuw en allerlei nieuwe, snelgroeiende bedrijven waren er vertegenwoordigd. 's Avonds gaven heel wat van hen feestjes.

Dit jaar ging ik met lage verwachtingen en overwoog zelfs thuis te blijven omdat ik er zo weinig over gehoord had. In voorgaande jaren, was het iets waar iedereen naar uitleefde; dit jaar niet. En hoewel het programma best interessant leek, waren de sprekers van een lager caliber dan voorheen.

Ik besloot toch te gaan, omdat ze bij Web 2.0 goede Wi-Fi verbindingen hebben en grote ronde tafels om aan te werken. Dat is wat ik er dit jaar de meeste tijd gedaan heb, net als vorig jaar overigens. Alleen toen kwam ik om de haverklap bekenden tegen en nu bleef dat tot een man of tien beperkt.


En waar een paar jaar geleden aan het einde van elke conferentiedag, allerlei bedrijven feesten gaven, bleek ook dat tot een minimum beperkt dit jaar. Tijden veranderen... ik ben benieuwd of er volgend jaar nog een Web 2.0 Expo is...

vrijdag, maart 25, 2011

Community management

Nog maar net bijgekomen van SXSW, en alweer naar twee events deze week... Eerst op dinsdagavond naar de Social Media Club voor een panel over de rol van community managers.


Je hebt ze in Nederland vast ook... hier is het een snel groeiende discipline. Elk bedrijf dat social media serious neemt, heeft er minstens eentje. Dat betekent in the praktijk dat de meeste internet startups zo iemand in dienst hebben.

De rol heeft nog geen vastomlijnde definitie, maar draait het om de gemeenschap (community) van mensen die de produkten of diensten van een organisatie gebruiken. De community manager heeft als taak met met hen te communiceren, op berichten te reageren, ze te betrekken en soms zelfs hun help inschakelen. Firefox is daar bijvoorbeeld erg goed in: zij hebben een community van vrijwilligers georganiseerd die het produkt zelf mee helpen ontwikkelen.

Veel andere bedrijven zetten hun gebruikers-community in om te helpen bij marketing activiteiten. Vanwege de populariteit van social media heb je als marketeer potentieel duizenden mensen die jou boodschap kunnen verspreiden... dat doen ze als ze je een warm hart toedragen en als je ze leuke dingen geeft om met vrienden te delen. Een goede community manager bedenkt dus leuke blog posts, video's of tweets en heeft een goede vinger aan de pols van de gemeenschap.

Dat betekent ook dat veel vragen, verzoeken en klachten bij de community manager terecht komen... een ander facet van de rol.

Woensdag presenteerden ik samen met onze community manager Jon, Flipboard aan het pub
liek bij SF New Tech, een maandelijkse bijeenkomst voor technologie-bedrijven. Ik ga er al jaren heen om even een biertje te drinken, mensen te ontmoeten en te horen over de nieuwste vinden op het gebied van internet, mobiel en IT. Ik kende dan ook heel wat mensen onder de bezoekers.

Gisteravond had ik ook nog naar het jaarlijkse Twestival kunnen gaan, of het launch-feestje van Podio, maar heb heb besloten het even rustig aan te doen en die eer aan mij voorbij te laten gaan....

maandag, maart 21, 2011

Austin kiekjes

Een van mijn nieuwe hobby's is fotograferen met Instagram. Ik hou sowieso al van fotografie, maar met deze foto-app kun je snel iets moois maken op je iPhone, waardoor ik tussen de bedrijven door wat mooie plaatsje kon schieten die een beeld geven van Austin zelf.


Op het vliegveld zie je meteen dat deze stad trots is op de live muziek die er overal te horen is.

Skyline

Capitol... Austin is immers de hoofdstad van Texas


Na een van de barbecue's.... een van de populaire biertjes in Austin: Shiner Bock

Zonsondergang


Typisch beeld in het zuiden van de VS





Een van de vele muziektentjes en barren


De Frost Building


Tijdens het muziekgedeelt van SXSW worden de straten afgezet. De fietstaxi's spinnen er garen bij...
Hier hebben heel wat concertposters gehangen...

zondag, maart 20, 2011

Duran Duran

Ons allerlaatste interview op de rode bank was met Simon le Bon en John Taylor van Duran Duran. Toen ik het rode-bank-project aan het plannen was het ik wat lijntjes uitegezet en zo kwam ik in contact met iemand die voor hen de social media strategie bepaald. Ze bleken net een nieuw album te hebben en stonden op het punt op tour te gaan.

Een interview op onze bank om daarover te vertellen pasten helemaal in het plaatje en we konden ze ook nog een speciale plek in Flipboard bieden.

Het interview verliep goed; iedereen had het naar de zin. Ik ben inmiddels ook uitgenodigd om bij de aftrap van de tour te zijn in het bekende Mayan Theater in Los Angeles op woensdag... misschien net iets te ver om even op en neer te vliegen.







Rode bank

Ruim een week in Austin gaat je niet in de koude kleren zitten. Vooral niet als je er voor SXSW bent, en al helemaal niet als je er bent om tijdens SXSW te werken. Ik had er werkelijk geen moment voor mezelf. Desondanks heb ik me uiterst vermaakt.

Ik was er dit jaar voor Flipboard en gaf leiding aan onze activiteiten tijdens het congres en festival. Veel internetbedrijven geven feesten, borrels, brunches, concerten enzovoort tijdens SXSW, maar wij bedachten een andere manier om betrokken te zijn: we brachten onze bekende rode bank naar Austin en parkeerde die bij een aantal van de festiviteiten om

er vervolgens interviews op te doen.

Ik het het hele schema in elkaar gedraaid: locaties, gast-interviewers en interviewgasten gevonden; daarnaast een cameraman, T-shirts, bankstellen en een vrachtwagen geregeld. Alles was goed voorbereid... in Austin moesten we het alleen nog uitvoeren. Woensdag 9 maart kwamen mijn collega Jon en ik aan en donderdag stonden we vroeg op om naar Uhaul en Ikea te gaan... de rest van het verhaal zie je hieronder.

Als je in Amerika een truck wilt huren, komt er maar een naam boven: Uhaul.

De Ikea in Austin heeft een aantal waarschuwing op de deur, waaronder 'gun free environment'. Het is imeers Texas, waar je je pistool overal mee naartoe mag nemen. Het viel Jon, als Californiër, ook meteen op.

Eerste bank afgeleverd: op het dakterras van het Social Media Clubhuis. We hadden vier banken, die we roteerden.

Met Jon en Carlo, de cameraman


Eerste interview op onze rode bank (in het Tweet House): Hermione Way praat met comediënne Heather Gold.


Tweede interview: Chris Heuer praat met de makers van the films SAW en INSIDIOUS, James Wan en Leigh Whannell.




Onze CEO, Mike McCue werd daar ook geinterviewd.

De volgende dag was Mike een van de officiele sprekers van het congres.Rechtsonder op de foto neemt iemand een foto met een iPad2, die de dag ervoor was uitgekomen. Daar was natuurlijk een hoop om te doen in Austin.

Op bezoek bij de SFSuite van Vanessa.

Met Vanessa Camones en Robert Scoble


Na een dag filmen, redigeren en banken sjouwen, 's avonds ook nog even naar wat feestjes. Hier speelt Chris Cornell op het feestje van Nokia.

De volgende dag de straat op met onze bank. Collega Gus help met het afzetten van de stoep.
Interview met MG Siegler van TechCrunch.

Naast de interviews, gebruikten we de rode bank ook voor een fotowedstrijd.

Hier interviewd Angela Wattercutter van Wired twee acteurs van de film You Instead... SXSW is immers ook aan filmvestival. Dit was op de bovenste verdieping in een van de hoogste gebouwen van Austin.

Toen ik s' avonds in mijn hotel kamer kwam, vond ik een prachtige bos bloemen en dit kaartje. Gaaf he?

Op naar nog een paar feestjes.. ik geloof dat ik er vier of vijf bezocht heb die avond. Was erg leuk, maar daarna was ik helemaal kapot.

IJssculpturen waren populair dit jaar.... Deze was van het feestje van Path... misschien moet ik die een tweede kans geven.


Maar we waren nog niet klaar... maandag hadden we nog een interview: Cathy Brooks praat met Tim Kring, de maker van de TV serie Heroes.

Klaar met filmen.... dan gaat de bank weer verder.



Dinsdag eindelijk tijd om echt te lunchen. Ik had met twee Nederlandse internetondernemers afgesproken: Oscar Kneppers en Michiel Frackers. Heerlijk barbecue gegeten, want daar zijn ze goed in in Texas.

We moesten nog even van onze laatste T-shirts afkomen. Was een kwestie van wat dozen op de stoep zetten en er kwam meteen een meute op af.


Een van de laatste interviews: Jon praat met Robert Scoble over de hoogtepunten van SXSW