maandag, december 27, 2010

Kerstavond


Ik heb een gezellige kerst achter de rug. Voor het eerst sinds jaren weer een thuis gevierd, en meteen maar goed gedaan ook, met boom, kado's, vrienden en veel eten.

Op kerstavond stond in het kader van Amerikaanse kersttradities. Zo hielden we pakjesavond; zonder gedichten weliswaar. Al ben ik er overigens achtergekomen dat er rond de kerst hier ook meer gerijmd wordt - dat zijn variaties op het gedicht 'Twas the night before Christmas.

Na een heerlijke kerstmaaltijd, schoven we stoelen bij de boom om onze pakjesavond te beginnen. Ik werd echt verwend met nieuwe trui en gewichten.

Daarnaast was er een kous gevuld met kleinigheidjes. Zo'n 'stocking' hoort echt bij de
Amerikaanse kerstgebruiken. Vast afgeleid van onze schoen die we voor Sinterklaas zetten. De kleinigheidjes worden hier 'stocking stuffers' genoemd en in mijn geval waren dat dingen als mijn favoriete kauwgum, lippenbalm, lekker thee en pepernoten!

De avond brachten we verder door met het bouwen van een 'gingerbread house'. Met een mengsel van poederstroop, eiwit en citroensap maakte we een plakkerige goedje waarmee we lappen kruidkoeken tegen elkaar konden plakken. Vervolgens versierden we ons bouwwerk met snoepgoed.

Kerstdag hadden we bezoek van Colette, Leslie en Cathy. Samen kookten we een heerlijk kerstdiner. Echt een perfecte kerst wat mij betreft.











zaterdag, december 25, 2010

Fijna feestdagen

Dit is mijn digitale kerstkaart voor dit jaar.



woensdag, december 22, 2010

Nieuw begin

In de anderhalve maand dat ik nit geblogd heb, zijn er verschillende momenten geweest waarop ik het miste. Dan maakte ik iets mee of hoorde ik iets dat ik typisch Amerikaans vond. Iets wat ik nog niet eerder wist over dit land. Hoewel ik heel wat kwijt kan op mijn Tumblr blog, vind ik dat soort dingen er niet passen. Daarom heb ik besloten hier af en toe weer wat te schrijven (in een nieuw lettertype).

Zo was het weer de afgelopen weken in het midden en noord-oosten van de VS extreem koud met veel sneeuw. Ik woon hier nu ruim vijf jaar, maar ik hoorde voor het eerst van 'lake-effect snow'. Da's sneeuw die boven de grote meren in Illinois en Michigan ontstond en voor een vroege winter zorgde in die gebieden. Wekenlang hoorde je op elk nieuwsbericht over de kou en de 'lake-effect snow.'

Zo waren er nog wel meer dingen. Onlangs deed de onderstaande wereldkaart de ronde op internet. Als inwoner van San Francisco vond ik het erg grappig om te zien omdat het het vertekende beeld op de rest van de wereld van de mensen hier aangeeft, wat tegelijkertijd betekent dat men zich heus wel bewust is van dit wereldbeeld.


Om een paar typische dingen eruit te lichten: Californie neemt half Amerika in beslag. Er zijn verder maar een paar steden en staten, zoals New York en L.A. De rest van Amerika is een-dimensionaal van hieruit gezien: het religeuze deel van het land waar je niets te zoeken hebt, behalve als je gaat skieen (Tahoe) of gokken en feesten (Las Vegas). Kennis over de rest van de wereld is vooral bepaald door producten die hier populair zijn die er vandaan komen. Terwijl de rest van Amerika er wellicht niet zo zou bij stilstaan, is men zich hier erg bewust van het feit dat de goedkope producten van Walmart in China gemaakt worden.