dinsdag, augustus 31, 2010

Voorbereidingen

Ik geef toe, de afgelopen tijd is het nogal stil op de blog geweest. Na een relatief rustige periode, heb ik het weer een stuk drukker. Nieuwe baan, nieuwe relatie en een wekelijks event waar ik verantwoordelijk voor ben. Alsof dat nog niet genoeg is, ben ik de afgelopen week bezig geweest met de voorbereidingen voor Burning Man.


Toen ik er vorig jaar voor het eerst was, heb de omstandigheden uitgebreid omschreven. Je kunt er niet zomaar op de bonnefooi heen gaan, want je moet je voorbereiden op het extreme woestijnklimaat. Daarnaast is het de bedoeling dat iedereen meedoet, wat onder andere betekent dat je je wat uitgesprokener uitdost dan normaal.

De afgelopen weken heb ik van alles en nog wat aangeschaft. Laarzen, topjes, een gebruikte fiets, 900 vochtige doekjes, batterijen, en meer van die dingen die handig zijn om te hebben in de woestijn.

Dit jaar gaan we met z'n vijven voor een langere periode, waardoor de voorbereidingen meer tijd innamen. Je wilt voorkomen dat alles dubbel meegebracht wordt, en we hebben onze maaltijden gecoordineerd. Ieder neemt een avondeten voor z'n rekening. Bovendien gaan we met een camper, wat ook nog een heel gedoe was met geld en reservering.

Mijn mede-burners zijn gisteravond vertrokken en vanmiddag aangekomen. Ik besloot nog twee dagen te werken en in San Francisco te blijven. Ik vertrek morgenvroeg om 6 uur met een groep die ik via Craigslist gevonden heb. Nog wat laatste dingen inpakken en dan ben ik er klaar voor!

woensdag, augustus 25, 2010

Eldorado

Afgelopen weekend weer eens gaan kamperen. Het was niet makkelijk om een goede kampeerplek te vinden. De mooie campings zijn vaak drie maanden van tevoren vol... en eerder kan je meestal niet boeken. Maar na wat zoekn, bleek er een plekje vrij op Sunset-Union Valley in Eldorado National Forrest, dat op drie uur rijden van San Francisco ligt (net iets voor Lake Tahoe).

Mijn ideale kampeerplek is in de bossen, waar je zoveel ruimte hebt dat je je buren nauwelijks ziet of hoort, op een plek waar het warm is. Om het helemaal perfect te maken, is die plek op een camping met douches... dat maakt het vaak een stuk gecompliceerder, want de mooiste kampeerterreinen in de natuur hebben vaak niet meer dan een 'vault toilet', oftewel een gat in de grond, en een kraantje met koud water langs het pad.

Sunset-Union Valley had inderdaad douches, maar verder dezelfde faciliteiten als de andere natuurkampeerplaatsen. Wel hadden we een enorme plek, met picknicktafel, barbecue en kampvuurplek. Bovendien zatten we pal een een bergmeer, waardoor het toch een van mijn favoriete kampeerplekken was. Ik heb niet nauwelijks foto's genomen, maar hier toch een paar indrukken:

De wc...

Union Valley Reservoir... met strandje.

maandag, augustus 23, 2010

Stickers


Bij het tanken stond ik laatst achter deze Mazda. Ik kon niet laten er een foto van te maken vanwege alle versieringen. De stickers links onder op de achterruit zijn hier populair - heel wat auto's rijden rond met dit soort simpele weergaven van het gezin. Deze bestuurder overdrijft alleen een beetje met de stickers... dat zie je niet al te vaak, maar ergen toch heel typisch Amerikaans.

donderdag, augustus 19, 2010

Jane jarig

Jane vierde haar verjaardag thuis dit jaar. Een goed excuus om even de
bergen in te gaan en van klimaat te wisselen.
Terwijl het in San Francisco fris en mistig was, scheen de zon volop in Bonny Doon.

Zoals het hier betaamd, had ik samen met een andere vriendin een verjaardagstaart geregeld, want als jarige job zorg je daar
niet zelf voor. We hadden hele bijzondere besteld met decoraties geinspireerd op
Marokaans keramiek.


Na een heerlijke maaltijd, verkasten we naar buiten, waar een kampvuur gemaakt was.

Heerlijk onder de sterrenhemel bij een knasperend vuur verder gedronken.
Zo relaxt om dat op anderhalf uur rijden afstand te hebben...



maandag, augustus 16, 2010

Moskee

In New York wil een islamitische organisatie een groot nieuw centrum bouwen. Het is al een tijdje onderwerp van gesprek in de politieke nieuwsmedia. Hoewel het al een tijdje borrelt, kan je het nieuwe makkelijk gemist hebben als je niet in New York woont, de politiek volgt, of betrokken was bij de aanslag op het World Trade Center op 11 september.

Het centrum komt namelijk op een steenworp afstand van 'Ground Zero', wat heel wat betrokkenen ervareb als een klap in het gezicht. In het centrum is ook een gebedsruimte, en de protesten tegen de moskee zo dicht bij de plek waar duizenden Amerikanen het leven lieten zijn al een tijdje gaande. Typisch Amerikaans: de tegenstanders hebben het over een moskee (want dat is he meest dreigende woord) en de voorstanders hebben het over een cultureel centrum met gebedsruimte, zwembad, activiteiten, ontmoetingsruimte, etc.

De gemeenteraad van de stad New York heeft de bouwplannen een hele tijd geleden al goedgekeurd en de burgermeester van de stad ziet geen reden om daar verandering in te brengen. Amerika, en al helemaal New York, is godsdienstvrijheid een hoog goed en als je daaraan gaat tornen is dat het begin van het einde.

Tot een paar dagen geleden werd deze discussie vooral in New York gevoerd en via politieke media. Maar sinds afgelopen vrijdag wordt het breed uitgemeten in de 'mainstream' pers omdat Obama zich over deze zaak heeft uitgelaten. Hij nam het begin van de Ramadan als aanleiding om te zeggen dat een religieuze organisatie de vrijheid moet hebben op eigen grond een gebedplaats ner te zetten.

Daar zijn heel wat mensen overheen gevallen. En zoiets wordt dan ook meteen door de Republikeinen tegen hem gebruikt en verder opgeblazen. Misschien een nobele daad van Obama, maar geen slimme politieke zet... zeker niet als je weet dat er in november parlementsverkiezingen zijn.

De discussie over islam begint steeds meer op die in Nederland te lijken. Over het potentiele gevaar van de godsdienst aan de ene kant en de vooral vredelievede beleiders ervan aan de andere kant die zich door generalisaties beledigd of aangevallen voelen. Een discussie waar je nooit uitkomt, als je het mij vraagt.

Op 11 september wordt er een demonstratie tegen het Islamitisch centrum georgniseerd. Ik hoorde dat Geert Wilders daar zal spreken... Ik betwijfel of zijn olie op het vuur tot iets constructiefs zal leiden.

donderdag, augustus 12, 2010

Warm en koud

Of het komt door de komkommertijd of omdat het gezien wordt als echt nieuws, de afgelopen weken hebben de nieuwsmedia regelmatif bericht over de hittegolf aan de ooskust van Amerika. Keer op keer zijn er deze zomer hitterecords gebroken in verschillende delen van de VS en het dagelijks leven ondervindt er veel ongemak van. Het water in zwembaden is nu zo warm, dat ze niet meer voor verkoeling zorgen.

Het contrast is groot. Ik denk dat wij in San Francisco de slechste zomer hebben sinds ik hier woon. Nou zijn de maanden juli en augustus er berucht om hun kou in de stad, maar ook het weer in Palo Alto, waar ik nu werk, lijkt niet zo warm als andere jaren. Normaal is het nu echt heet, maar dit jaar is het gewoon lekker warm en er lijkt meer bewolking.

Naturlijk ben ik verwend en het Nederlandse weer niet meer gewend, maar in San Francisco is het echt koud. Als ik 's avonds op pad ga, doe ik regelmatig een winterjas aan. Hopelijk krijgen we weer een mooie nazomer, zoals gebruikelijk.

zondag, augustus 08, 2010

Verkeersschool

Het hing al een aantal maanden boven mijn hoofd.... 'traffic school'. Om te voorkomen dat een verkeersovertreding in je dossier terecht komt, kun terug naar school gaan om verkeerslessen te volgen. Op deze manier voorkom je een een strafpunt op je rijbewijs en een vehoging van je verzekeringspemie.

Voor de verkeerslessen en het bijbehorende examen staat een volle werkdag. Ik kreeg een krantje thuis met alle scholen in de omgeving. Daarnaast heb je ook online opties en ik had al van vrienden gehoord dat je er op die manier veel sneller doorheen kunt gaan. In plaats van een volledige dag, kan je het in een paar uur doen.

De truuk was om de lappen tekst in een Word-document te kopieëren en de tekst met de computer te doorzoeken aan de hand van de worden in de vragen. Zo was ik er in anderhalf uur mee klaar. Niet slecht, al had ik liever iets anders gedaan op zaterdagmiddag...

Ik vond een online school die me wel wat leek, betaalde mijn 10 dollar inschrijfgeld en begon aan de acht hoofstukken met lessen. Hele lappen tekst niet alleen over de verkeersregels, maar ook met allerlei statestieken en onderzoeksresultaten. Aan het eind van elk hoofdstuk werden 20 multiple choice vragen gesteld. En aan het einde kreeg ik 40 vragen over alles wat ik geleerd had.

Je moest minimaal 80 procent goed hebben om te slagen. Je haalt hier niet je diploma met een zesje... Ik behaalde 92 procent. Geslaagd dus! En nu niet meer te hard rijden...

woensdag, augustus 04, 2010

Uitspraak

Begin dit jaar schreef ik over een rechtzaak, waarin de rechtmatigheid van een referendum werd aangevochten. Het referendum, bekend als Prop 8, wilde verbieden dat twee mannen of twee vrouwen met elkaar kunnen trouwen. Tegenstanders van Prop 8 beargumenteerden dat het hier om fundamentele rechten, die vastliggen in de Amerikaanse grondwet, gaat en dat de staat niet een groep kan uitsluiten van deze rechten. Hier in Amerika heb je als echtpaar veel meer rechten dan als niet getrouwd stel. Ik zal niet te veel in detail treden.. lees mijn eerder blog posts maar.
Waarom ik er nu weer over schrijf is omdat de rechter, Judge Walker, eindelijk een uitspraak in de zaak heeft gedaan. Hij heeft de zaak heel feitelijk bekeken en was het eens met de tegenstanders van Prop 8 en vindt het referundum dus ongrondwettelijk. In zijn uitspraak, verklaart Walker dat traditie niet een reden is om homo's en lesbiennes uit te sluiten van het recht te huwen. Hij komt zelfs met 80 redenen waarom Prop 8 onwetmatig was - zo is niet bewezen dat een relatie tussen tween mannen of twee vrouwen minder intiem is dan tussen een man en een vrouw, noch dat zij slechter zijn in de kinderopvoeding.

De tegenpartij kon gewoon geen goede tegenargumenten aanvoeren en heeft het ook nauwelijks geprobeerd. Heel wat getuigen haakten op het laatste moment af. Hier kan je wat van het getuigemateriaal zien.

Dit alles is goed voor het vervolgprocess... want we er nog niet. Nu gaat de zaak in hoger. Dat bekent dat de 'United States Court of Appeals for the Ninth Circuit' over deze zaak gaat buigen - dat is de rechtbank voor de westelijke staten. De rechter daar zal geen nieuwe getuigen horen, maar bekijken of Walker zijn werk goed gedaan heeft. De verwachting is ook dat deze zaak uiteindelijk in Amerika's hoogte reachtbank zal belanden: de 'Supreme Court'.

Ondertussen is het meest gehoorde argument tegen de uitspraak dat dit heel gevaarlijk is. Natuurlijk word en god en de bijbel erbij gehaald, en de dreiging die homosexuelen voor kinderen vormen. De eerste geruchten dat de rechter zelf homo is gaan ook al de ronde...

dinsdag, augustus 03, 2010

Weer Big Sur

Een van de grote voordelen aan San Francisco is dat je niet ver van huis op de meeste mooie plekjes op aarde bent. Op twee, drie uur rijden heb je meest geweldige kampeerplekken midden in de natuur. Eén nadeel: in de zomer zijn die zo'n beetje allemaal vol. Als je niet maanden van te voren reserveert, is het bijna onmogelijk een aardige plek te bemachtigen.

Het lukte dan ook niet om voor afgelopen weekend een kampeerplek te vinden, maar een camping in Big Sur had net een annulering voor een van hun cabins gekregen. Wel iets duurder en minder primitief, maar ook goed. Je kunt zo nog steeds van de natuur genieten... en daar gaat het om. Heerlijk relaxen... overag hiken in de bergen, 's avonds bij het kampvuur onder de sterren een glaasje wijn drinken. Beter wordt het niet.

Deze tijd van het jaar kan het er enorm mistig zijn, maar we hadden geluk. Zaterdag was strak blauw. Zondag deels mistig vlak aan de kust, maar je hoefde er niet ver vandaan te gaan om de zon te zien.



De 'hiking trail' voor zaterdag in Pfeiffer Big Sur State Park.

De top bereikt...
met uitzicht op de oceaan



Typisch Big Sur

Uitzicht tijdens de lunch op zondag... helaas hing de mist precies tot voor de kust.
Keek je de andere kant op, was dit het uitzicht.
Zondagmiddag Julie Pfeiffer State Park bezocht. Een van de mooiste plekjes aan de kust van Big Sur... zelfs als het mistig is.