zaterdag, mei 31, 2008

The Presidio

Helaas was de laatste dag dat mijn vader en Ans in San Francisco waren nogal fris en bewolkt. We lieten ons er niet door afleiden en gingen vanochtend op pad naar het noord-westerlijke puntje van de stad. We begonnen in het Legion of Honor, een van de kunstmusea in de stad. Het gebouw is een replica van het Palais de la Légion d’Honneur in Parijs (op een schaal van 3:4). Alma de Bretteville Spreckels, vrouw van suikermagnaat Adelph B. Speckels, liet het in 1921 bouwen en gaf het aan de stad als gedenkteken voor de gevallen soldaten uit de Eerste Wereldoorlog.

Vanuit het musuem, gelegen in Lincoln Park, heb je uitzicht op Golden Gate Bridge, de oceaan, de baai en de stad. Binnen zijn veel werken van Rodin te vinden, maar ook van andere kunstenaars uit allerlei eeuwen en streken.

Het grootste deel van de dag hebben we in The Presidio doorgebracht. Ik was er al eens geweest voor een conferentie, maar vandaag hebben we een stuk meer van het park gezien, al hadden niet voldoende tijd om alles te zien - daarvoor is het te groot. Vanaf 1776 tot 1996 deed het dienst als militaire basis; eerst voor de Spanjaarden en later de Amerikanen. Highway 101 loop door het park, of eigenlijk eroverheen. Je kunt onder snelweg door naar Crissy Field lopen, waar je een prachtig uitzicht op op Golden Gate Bridge hebt. Afijn, kijk maar op de foto want een plaatje zegt meer dan 1000 woorden...


Buiten het museum staat een van de vele Rodins uit de collectie.


Op weg van het museum naar The Presidio stopten we even om de brug te bewonderen.


De voormalige officiersclub doet nu dienst als bezoekerscentrum.
Eerst even lunchen bij een van de restaurants die zich in de oude legergebouwen gevestigd hebben.

Wandeling in Crissy Field.
Het begon zelfs een beetje op te klaren.



De zon probeert de wolken weg te branden...

Uitzicht in de andere richting.

Meer van de oude militaire gebouwen. Ze worden gerenoveerd zodat bedrijven en bewoners zich erin kunnen vestigen.

De legerbasis was een dorp op zichzelf.... en zo voelt het nog altijd.



Deze oude officierswoningen zijn alweer bewoond.




In The Presidio is ook een huisdierenbegraafplaats. Heel aandoenlijk.



Iets verderop is er ook een militaire begraafplaats.


Tegen zessen gingen we nog even een wijntje proeven in de aanliggende wijk, Marina.

vrijdag, mei 30, 2008

Macht

Een van mijn klanten maakt draadloze netwerken die onder andere voor video surveillance gebruikt worden. Camera's op straathoeken worden draadloos verbonden met het politiestation. Net als in Nederland, is er ook hier discussie over privacy als de gemeente of politie camera's inzet, hoewel ik de indruk heb dat er vooral positief op gereageerd wordt. De camera's worden vaak in wijken met veel criminaliteit geplaatst en voor bewoners is het een verademing om geen drugsdeals en schietende gang-leden op de stoep te hebben.

Ik had het er met een collega over dat het niet altijd zwart-wit is. Dat er tussen crimineel en brave burger een heleboel gradaties zitten en dat die in de loop van de tijd kunnen verschuiven. Zijn reactie was dat het maar goed is dat wij, burgers, de macht over de politie hebben. Hij doelde op het feit dat een sheriff per verkiezing gekozen wordt, en dat hij of zij naar huis gestuurd wordt als kiezers ontevreden zijn.

Het hoofd van de politie wordt overigens in de meeste gevallen benoemd.

donderdag, mei 29, 2008

Aangifte

Toen we twee weken geleden in Guerneville waren heb ik mijn rijbewijs verloren. Je moet dat ding hier overal mee naartoe nemen, vooral als je een bar binnen wilt. Op de meeste plekken waar alcohol geschonken wordt, wordt streng gecontroleerd aan de deur.

Ik was er nog dezelfde avond achter dat ik het pasje kwijt was en hoopte het hele weekend dat het teruggevonden werd, maar dat was niet het geval. Daarom ging ik na het weekend naar de DMV (de equivalent van de RDW in Nederland) om een duplicaat rijbewijs aan te vragen. Ik kon kiezen of ik een kopie wilde van mijn oude rijbewijs of eentje met een nieuwe foto. Het grapje kostte 23 dollar en gisteren kwam mijn nieuwe rijbewijs met de post.

Voor de zekerheid heb ik ook aangifte gedaan - mocht er ooit iemand misbruik maken van mijn rijbewijs, dan ligt het vast dat ik het verloren ben. Ik belde daarvoor met bij het bureau van de sheriff van Sonoma county. In dunner bevolkte gebieden is er vaak geen politiebureau. Een sheriff gaat over een county (nog het best te vergelijken met een provincie) en als er geen steden in de county zijn, doet de sheriff en diens deputies het politiewerk. Als er wel een stad is, gaat de sheriff over de gebieden buiten de bebouwde kom. Meestal gaat een sheriff over de plaatstelijke gevangenis.

Afgelopen week, nadat ik aangifte had gedaan en een duplicaat rijbewijs had aangevraagd, kreeg ik een mailtje van iemand uit Oakland die mijn rijbewijs gevonden had. Ze had me gegoogled en zo mijn email-adres gevonden.

maandag, mei 26, 2008

Henry Coe

Het is ongebruikelijk koud dit Memorial Day weekend. Het was misschien wel iets te koud om te kamperen, maar we hebben toch doorgezet. Door een extra laag kleding aan te doen en het kampvuur al om vier uur aan te steken hebben we het toch goed doorstaan. Van de brand 40 mijl verderop hebben we totaal geen last gehad.

We hadden een plekje gereserveerd in
Henry W. Coe State Park, waar vorig jaar nog een grote bosbrand woedde. Ook daar hebben we niets van gezien, want het park is 140 vierkante kilometer groot en wij zaten in een ander deel.

Dit park is tot 1953 de ranch van de familie Coe geweest. Ze hielden er koeien en in het heuvelachtige landschap werden die met paarden van en naar verschillende weides gebracht op het uitgestrekte terrein. Kortom: de Coe's waren cowboys.

Veel mensen komen naar dit park om ergens in de wildernis te kamperen. Er zijn veel plekken waar dit is toegestaan, zolang je je maar aanmeldt bij het bezoekerscentrum. Onze kampeerplek was in het hoofdkwartier van het park, bij de oude stallen. Er waren veel gezinnen met kinderen op deze camping.

In het bezoekerscentrum kregen we tips over mooie wandelroutes. Vanwege de naambadges, zag ik dat een van hen Verhoeven heette en ik vroeg of hij van Nederlandse afkomst was. Hij vertelde trots dat zijn voorouderen inderdaad uit Nederland kwamen, maar dat hij ook Spaans, Frans en Indiaans bloed in zich had. We kregen een heel verhaal te horen over zijn afstamming.

Hij vertelde ook dat het koude weer als voordeel heeft dat je je geen zorgen hoeft te maken om ratelslangen! Wel zagen we een paar keer een coyote over de camping lopen en afgelopen nacht werden we wakker omdat er een wasbeer onze koelbox zat te graaien. Vanochtend zagen we dat hij de overgebleven spagetti van gisteravond te pakken had gekregen. Tijdens onze tochten hebben we ook nog een vos, herten en wilde kalkoenen gezien. Ondanks het koude weer, is het heerlijk om een paar dagen in de natuur te zijn.





Eensnack onderweg: een toastje met kaas uit een spuitbus.... een experiment van Cindy. Het smaakte niet eens zo slecht.
Dit is een Manzanita-boom. Deze bomen hebben over een groot deel van hun stam en takken een rode laag die eruit ziet alsof iemand de boom geschilderd heeft.

In deze eik hangt missletoe (maretak), een parasietplant.



Zaterdagmiddag kwamen Neeltje en Marco. Met een wijntje, kampvuur en extra laag kleding was het goed te doen.l




De kinderen naast ons speelden honkbal om de afzettingsborden heen.

vrijdag, mei 23, 2008

Kampeertripje

Het wordt weer even stil op de blog want wij zijn dit weekend aan het kamperen in Henry Coe State Park, iets ten zuid-oosten van San Jose. We zijn nu onderweg met Cindy's volgeladen auto. We beginnen de rook van de brand in de Santa Cruz Mountains al te ruiken... misschien wordt dit een kort tripje. Maandag is het Memorial Day dus dit is een lang weekend voor ons. Amerikanen luiden informeel de zomer in en veel mensen gaan dit weekend kamperen. Wij doen gezellig mee.

donderdag, mei 22, 2008

Goede buur

Toen ik vanochtend de TV aanzette waren alle gewone programma's onderbroken voor lokaal nieuws. Afgelopen nacht is er een bosbrand uitgebroken in de bergen tussen Santa Cruz en de zuidkant van Silicon Valley. De brand woedt aan de oostkant van de bergrug, in de buurt van Gilroy. Mensen zijn geevacueerd en alle nieuwsstations houden constant in de gaten hoe de wind staat en hoe de brand zich ontwikkelt. Er zijn geen doden of gewonden gevallen maar een paar mensen zijn hun huis kwijt. Deze mensen zijn ook niet verzekerd, want waar ze wonen is je huis onverzekerbaar.

Vanavond gaan veel van de nieuwsberichten over hoe mensen elkaar helpen: een dierenwinkel die mensen met hun huisdieren helpen, twee tieners die een pan spagetti gekookt hebben voor evacuees en een vrouw die ruimte heeft in haar weide voor extra paarden. Amerikanen zijn graag een goede buur.

woensdag, mei 21, 2008

600 dollar

Het is de Amerikaanse belastingbetaler al een tijd beloofd en deze week was het zover: de checque kwam met de post. Er zat geen briefje bij om iets uit te leggen. Ik kom er niet voor in aanmerking vanwege de hoogte van mijn inkomen, maar Cindy wel. Zo zag ie eruit:

maandag, mei 19, 2008

Guerneville

We waren afgelopen weekend in Guerneville aan de Russian River. Twee jaar geleden waren we ook al eens in dit gehucht anderhalf uur ten noorden van San Francisco, maar nu waren er voor Women’s Weekend. We hadden een soort mini-versie van Dinah Shore in Palm Springs verwacht, maar de sfeer en de feesten hier waren niet echt vergelijkbaar.

Alles was een beetje minder professioneel georganiseerd, en de bezoekers komen veelal uit de plaatsjes ten noorden en oosten van San Francisco en niet LA en andere steden uit heel Amerika zoals bij Dinah Shore.

Het viel ons op dat er veel meer rokers waren, veel meer vrouwen met extreem overgewicht en veel lelijke tattoos. Je kon bij het zwembad zelfs een tattoeage laten zetten.

In plaats dance-feesten met hippe DJ en optredens van de bekende artiesten, waren er feesten met jaren tachtig en negentig muziek en optredens met een tussen-de-schuivendeuren-gehalte. Ander entertainment bestond uit een drum workshop, playbackshow, drag kings en allerlei sportive activiteiten zoals hikes, een dartwedstrijd en een kanotocht. Wij waren vooral bij het zwembad te vinden want het was bloedheet...

Even een snack tussendoor


Mannen waren ook welkom


Deze kandidaat in de playback-wedstrijd deed Melissa Etheridge na


Jagermeister gaf een hoop spullen weg: T-shirts, teenslippers, sleutelhangers en deze bloemenkettingen


Hier overnachtten we


Op de laatste avond gingen we Pizza eten bij een lokaal tentje... daar was een optreden van blueszangeres Gwen Avery.